Ingatlanbérbeadási kisokos: 4 dolog, amire fontos odafigyelni

Ingatlanbérbeadási kisokos: 4 dolog, amire fontos odafigyelni

Az ingatlanpiaci döntések soha nem egyszerűek, főleg a mostani bizonytalan helyzetben. Értékesíteni a meglévőt vagy inkább bérbeadni? Gyakran merülhet fel a kérdés. Az biztos, hogy egy ilyen döntés alapos mérlegelést igényel: míg az egyikkel nagy bevételre tehetünk szert rövid távon, addig a másikkal hosszú távon lehet passzív jövedelmünk. Nézzük meg közelebbről, hogy miért érdemes ingatlanunkat bérbeadni és mikre kell nagyon odafigyelni, ha emellett döntünk!


Miért jó ötlet kiadni?

A bérbeadás mellett több érv is szól, az egyik legfontosabb talán, hogy az ingatlan bármikor értékesíthető. Nagy biztonságot adhat, hogy ha gond adódik – hirtelen nagyobb összegre lenne szükségünk –, akkor az eladással ezt gyorsan elő tudjuk teremteni. Emellett a bérbeadásból állandó, passzív jövedelmünk származhat, ami tökéletesen kiegészítheti a családi kassza bevételeit. Ezelőtt mindig tájékozódjunk, hogy mi kell a jogszerű bérbeadáshoz – például teáor számok felvétele vagy egy számlatömb.

Tipp: Az ingatlan jól tartja értékét, sőt idővel növekedést is tapasztalhatunk ebben, így pénzünk értékének a megtartására is tökéletesen alkalmas, ha azt egy lakás megvásárlásába fektetjük!

4 dolog, amire figyeljünk, ha kiadjuk a lakást

Ha az alábbiakat szem előtt tartjuk a lakásunk kiadása előtt, nem érhetnek minket kellemetlen meglepetések, és a tranzakció betölti minden hálás funkcióját.

Keressünk megfelelő albérlőt!

A bérbeadók legnagyobb félelme, hogy olyan lakónak adják ki a lakást, aki magatartásával, gondatlanságával kárt okoz az ingatlanban, esetleg nem fizet rendszeresen vagy a többi lakóval nem találja meg a közös hangot. Ezért is lényeges, hogy alaposan nézzük meg, kinek adjuk ki ingatlanunkat! Első lépésben már a hirdetésben érdemes az alapvető elvárásokat megfogalmaznunk, utána pedig hagyjunk elegendő időt, hogy több érdeklődő felbukkanjon és legyen lehetőségünk személyes találkozó során is megismerni a bérlőjelölteket.

Tisztázzuk a rezsifizetést!

Hova érkeznek a számlák? Ki fizeti be? Ellenőrizve van az óraállás? Rengeteg kérdés, amit tisztázni és rögzíteni kell a bérleti szerződésben. Előfordulhat olyan eset, amikor mi szeretnénk teljesen a kezünkben tartani a rezsidíjak befizetését, ilyenkor a bérlő a bérleti díjjal együtt oda tudja adni az erre vonatkozó összeget is, miután bemutattuk neki az aktuális számlákat. De akár át is írathatjuk a mérőórákat az ő nevére, amíg ott tartózkodik, ilyenkor ezt a feladatot teljesen ő intézi majd.


Ne felejtsük el a számlázást!

Ha lakást adunk ki, akkor bizony elkerülhetetlen, hogy számlát is állítsunk ki erről a lakónak, amikor átadja a bérleti díjat – hiszen így lesz hivatalos, szabályos a kiadás és adóznunk is kell majd a bevétel után. Az első ilyen alkalom előtt bátran kérjünk egy konzultációt hozzáértő könyvelőtől, aki segíteni fog abban, hogy ezt a tevékenységet például milyen teáor szám alatt és milyen dokumentumok kitöltésével indíthatjuk el, illetve milyen adatokat kell feltüntetnünk a havi számlákon.


Jelöljünk ki tiszta szabályokat, határokat!


Már a legelején érdemes tisztázni a szabályainkat a bérlővel, hogy később ezek ne okozzanak problémát. Kritikus pontnak számít például a benti dohányzás, a kisállatok tartása vagy az átalakításokra vonatkozó feltételek. Ezekről akár már a hirdetésben is írhatunk, így már szűrni tudjuk a jelentkezőket.

A bérlő és a lakó feltételeit is a bérleti szerződésben szükséges tisztázni, így erre szánjunk az elején hosszabb időt. Később ezt a dokumentumot bármikor elővehetjük és hivatkozhatunk rá, ha félreértés adódna. Sokan megfeledkeznek például a lakásbiztosítás részleteinek rögzítéséről vagy az átalakításokra vonatkozó szabályok leírásáról!

Kérjünk segítséget!

Két szakember is segítségünkre lehet, hogy alaposabban átlássuk, hogyan tudjuk hivatalosan kiadni ingatlanunkat: ők az ügyvéd és a könyvelő. Előbbi akár a bérleti szerződés tervezetét is elkészítheti, majd hitelesítheti annak aláírását, utóbbi pedig az adózási vonzattal, a megfelelő teáor számokkal és az egyéb kötelezettségeinkkel kapcsolatban nyújthat információkat.

Ingatlantulajdonosként a lakáskiadás több előnnyel is járhat, például stabilizálhatja pénzügyeinket, hiszen egy állandó, passzív havi bevételt jelenthet, azonban érdemes körültekintőnek lenni, hogy kinek és hogyan adunk bérbe. A fenti tippek betartásával garantáltan nem nyúlunk majd mellé és anyagi helyzetünk is látványosan javulhat!

Ne hagyd ki!