Magyar áldozatai is vannak annak a nemzetközi bitcoinos csalássorozatnak, amelyben már a hazai rendőrség is nyomoz. Az esetről a hvg.hu számolt be.


A módszer

Matthew Nolanként mutatkozott be a Cipruson regisztrált Maxiflex Ltd. nevében, angolul beszélt, meggyőzően. A pénzügyi cég weboldalán regisztrálni kellett, majd az ügyfelet az okmányai alapján azonosították, s a beszkennelt iratait lementették. „Matthew" azokkal a módosnak és a pénzügyi világban viszonylag jártasnak tűnő ügyfelekkel vette fel a kapcsolatot, akik maguk szúrták ki a weboldalt. Ezután a bróker többszöri chatelés vagy telefonálás útján építette fel a bizalmat, de találkozni sosem lehetett vele. Majd lecsapott: bitcoinbefektetésről szóló „VIP-ajánlattal" rukkolt elő. Az egyik ilyen úgy szólt: legalább 17 ezer dollárt kell megmozdítani, de napi 200 dollár a hozam- írja a hvg.hu.

Köddé vált csodabrókerek

Mindez az átvert magyar ügyfelek által tett feljelentésekből derül ki, akik fejenként akár több tízmillió, együttesen több százmillió forintot buktak – tájékoztatta a lapot Németh Katalin, a sértettek egy csoportját képviselő Lohn Ügyvédi Iroda tagja. Amikor nem jöttek a beígért hozamok, a sértett vissza akarta kérni a pénzét, ám ekkor további 5500 eurót követeltek tőle a költségekre. Majd a csodabrókerek a pénzzel és a személyes adatokkal együtt eltűntek.

A tanulság: Nem szabad üzletet kötni olyan brókerrel, akivel nem lehet találkozni, és aki fix hozamot ígér.

Nagy üzlet, nagy csalás

Azt nem tudjuk, hogy az eset összefüggésben áll-e az utóbbi évek legnagyobb balhéjával. Az most ott tart, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) beperelte a mára már megszűnt BitConnect kriptovaluta kereskedelmi és hitelezési platformot, illetve annak egykori vezetőjét, Satish Kumbhani-t. A vádak szerint az indiai kereskedő több mint kétmilliárd dollárt, átszámítva csaknem 600 milliárd forintot csalt ki a lakossági befektetőktől.

  Tipikus piramisjáték…

A májusban indult bírósági ügyet kibővítve a SEC azzal vádolja a BitConnect alapítóját, Satish Kumbhani-t, hogy hamis adatokat közölt a befektetőkkel az oldal nyereségtermelő képességéről, illetve megsértette az ügyfelek védelmét szolgáló regisztrációs törvényeket.

A 2016-ban alapított BitConnect egy saját digitális tokent is létrehozott, a BitConnect Coin-t, amelyet egyebek között Bitcoinra lehetett átváltani. A SEC szakemberei szerint a platform egyfajta hitelezési programot kínált, amely egy úgynevezett volatilitási kereskedelmi szoftver segítségével automatikus hozamot generált a befektetésekből. A program 40 százalékos havi és hozzávetőlegesen 3700 százalékos éves hozammal csalogatta a befektetőket. Kicsit gyanús, nem? Kiderült, hogy az egész egy nagy kamu volt. A SEC kifejtette, hogy 2018. január 16-án a BitConnect Coin árfolyama 92 százalékot zuhant, aminek következtében a befektetők elvesztették pénzük nagy részét. Hozzávetőlegesen kétmilliárd dollárról beszélünk. Itt még nincs vége.

Megvágott YouTuberek

A vádak szerint a BitConnect ajánlási és befizetési jutalékok segítségével globális promóter-hálózatot alakított ki, amelynek tagjai folyamatosan népszerűsítették a platformot. A periratban több embert is megneveztek, akik YouTube videókkal csalták lépre a bizakodó befektetőket. Az ügy egyik fővádlottja, Glenn Arcaro a Future Money vállalatán keresztül több mint 24 millió dollárral gyarapította vagyonát a promóciós tevékenységének köszönhetően. Arcano időközben bűnösnek vallotta magát. További három promóter esetében már a büntetést is kiszabták, ami összesen 3,5 millió dollárra és 190 Bitcoinra tehető. Még mindig nincs vége.

Kapj el, ha tudsz!

Az is kiderült, hogy a BitConnect megsértette a szövetségi értékpapír törvényeket, ugyanis anélkül kereskedett a valutákkal, hogy regisztrálta volna azokat. A BitConnect egy tipikus piramisjátékot alkalmazott: a korai befektetőket az új befektetők pénzeiből fizette ki.

Satish Kumbhani óriási büntetésre számíthat. Ezzel valószínűleg ő is tisztában van, ugyanis nyoma veszett. Utolsó ismert tartózkodási helye az indiai Surat városa. A hatóságok egyelőre nem akadtak a 34 éves bűnöző nyomára.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!