Döntöttek a Lánchíd közlekedési rendjéről a budapestiek

Forgalomcsillapított Lánchídról döntött az első budapesti lakógyűlésen szavazók túlnyomó többsége: ennek értelmében fenntartják a jelenlegi forgalmi rendet, így a felújítás befejeztével sem tervezik visszaállítani az egyéni gépjárműforgalmat a hídon - közölte a főpolgármester az online szavazás eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján.


Karácsony Gergely elmondta, a válaszadók csaknem 80 százaléka egyetért azzal, hogy a Lánchíd maradjon forgalomcsillapított híd, amit a közösségi közlekedés, a taxik, a kerékpárosok és a motorosok használhatnak. A voksoláson 136 ezer budapesti adta le szavazatát online, ez a jogosultak több mint 9 százaléka. A főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) arra utasítja, hogy véglegesítsék a Lánchíd forgalmi rendjével kapcsolatos teendőiket, valamint arra, hogy folytassák a Lánchídhoz kapcsolódó közterületek zöldítését.

A Lánchíd megújult útpályáját 2022. december 16-án helyezték ideiglenes forgalomba, azóta használhatják a BKK járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők. A személy- és egyéb gépjárművel közlekedők az ideiglenes forgalmi rend értelmében nem mehetnek a hídra, behajtani tilos tábla figyelmeztet erre. Gyalog a felújítás végleges szakaszának lezárta után lehet használni a hidat.

Karácsony Gergely a lakógyűlésnek nevezett szavazáról elmondta: négy kérdésre vártak választ.

A fővárosi válaszadók több mint 91 százaléka azt tartaná igazságosnak, hogy a mostani városvezetés ugyanolyan elbírálást kapjon, mint az előző. Az nem fér bele, hogy a szolidaritási hozzájárulás mértéke tizenkétszeresére nőjön.


Arra a kérdésre, hogy mit tegyen a jelenlegi helyzetben a városvezetés, a válaszadók mintegy 89 százaléka azt válaszolta, hogy függesszék fel a kormányzati elvonások befizetését és ne csökkentsék a járatok számát a közösségi közlekedésben. "Ennek megfelelően járunk el, amikor közigazgatási bíróságon vitatjuk a kormányzati követelést."- jegyezte meg Karácsony Gergely.

A harmadik kérdésre a válaszadók több mint 93 százaléka azt mondta, hogy a kormánynak - vállalásának megfelelően - hozzá kell járulnia a Lánchíd felújításához - jelezte a főpolgármester, majd kijelentette: "a budapestiek döntöttek, a fővárosi önkormányzat vezetése pedig végre fogja hajtani ezeket a döntéseket". Karácsony Gergely a budapestiek döntésének végrehajtása érdekében fizetési felszólítást küld az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, hiszen ezen tárca költségvetési előirányzatában szerepel az az összeg, amelyet a Lánchíd felújításához a kormánynak ki kellene fizetnie.

Továbbá a Pénzügyminisztériumnak levelet küld, amelyben tájékoztatja a tárcát a budapestiek döntéséről, és felhívja a figyelmet arra, hogy a közöttük lévő közigazgatási per végéig a fővárosi önkormányzat nem fizet további szolidaritási hozzájárulást. Amennyiben a minisztérium az államkincstáron keresztül bármilyen módon a fővárosi önkormányzat "zsebében kíván turkálni", az újabb pereket fog előidézni" - mondta Karácsony Gergely.

Közölte, azért, hogy "érvényt szerezzenek" Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szavainak, azaz, hogy a jelenlegi városvezetés ugyanolyan elbírálást kapjon mint az előző, levélben fordul a kormányfőhöz. A levélben emlékezteti a miniszterelnököt korábbi mondataira, tájékoztatja a budapestiek döntéséről, valamint indítványozza, hogy a közfejlesztések tanácsában folytatódjanak az egyeztetések - mondta.

A Lánchíd forgalmi rendjére vonatkozó kérdésre válaszolva Karácsony Gergely közölte, a szakmai szervezetekkel közlekedési egyeztetést kezdeményeznek, de "a budapestiek döntése világos, a városvezetés szándékával megegyező. Nem kívánjuk az egyéni gépjárműforgalmat visszaállítani a Lánchídon" - jelentette ki. Azt mondta, a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről a felújítás végéig kell dönteni, és ez a döntés megszületett, ezt végre fogják hajtani, de szeretnének a belváros forgalmi rendjéről egyeztetni a szakmai szervezetekkel.

A főpolgármester szerint a lakógyűlés sikeres kezdeményezés volt, a teljes költsége nagyjából 130 millió forint volt.


Ne hagyd ki!