Ed Sheeran pert nyert, nem lopta a legnépszerűbb dalát, a tét 3 millió font volt
Fotó: Shutterstock

Ed Sheeran nem lopta a Shape of You-t

A Grammy-díjas dalszerző megnyerte Londonban a talán legnépszerűbb száma miatt indult szerzői jogi pert.


A brit popsztár és társszerzői - John McDaid és Steven McCutcheon producer - tagadták azokat a vádakat, hogy a dal a Sami Switch néven fellépő Sami Chokria 2015-ös Oh Why című számának egy részét másolta volna.

Bár nyilvánvalóan elégedettek vagyunk az eredménnyel, úgy érzem, hogy az ehhez hasonló ügyek túlságosan is gyakorivá, már-már kultúrává váltak, és a követeléseket azzal az szándékkal fogalmazzák meg, még ha nincs is alapjuk, hogy végül egyezséget lehet elérni velük, ami olcsóbb, mint bíróságra vinni az ügyet

- magyarázta Sheeran a Twitteren közzétett videóban. Hozzátette, hogy nézete szerint ez a gyakorlat káros a dalszerzőkre nézve.

Az Oh Why című szám szerzőinek ügyvédje szerint azonban "kétségtelen hasonlóságok voltak a két munka között". Azzal érvelt, hogy Sheeran, aki ismerte a számot, tudatosan vagy akaratlanul használta fel 2016-ban a Shape of You írásakor. A 11 napos tárgyaláson Sheeran cáfolta ezeket a vádakat, és hangsúlyozta, hogy eddigi munkáiban mindig feltüntetett mindenkit, aki közreműködött albumai elkészítésében. A bíró leszögezte, hogy Sheeran sem szándékosan, sem szándéktalanul nem másolt az Oh Why című számból.

Sheeran, McDaid és McCutcheon közleményükben rámutattak, hogy ennek az ügynek messze nem csak pénzben kifejezhető ára volt (mindjárt mutatjuk, mekkora). A pereskedés okozta stressz zavarta az alkotói munkájukat, nem tudtak elegendő időt szentelni a zenélésnek, és érzelmileg is megviselte őket a dolog. A trió hozzátette: azt is bántó volt hallani, hogy valaki nyilvánosan és agresszíven megkérdőjelezte integritásukat.

Annyira fáj, hogy hogy meg kell védened magad olyan vádakkal szemben, amit nem tettél, és soha nem is tennél

- fogalmaztak az MTI tudósítása szerint.

A Shape of You 2017-ben a legnépszerűbb szám volt Nagy-Britanniában. A plágiumvád anyagi tétje is jelentős volt, sajtóhírek szerint 3 millió font.


Ne hagyd ki!