Az Európai Unió trösztellenes szabályzói vizsgálatot indítottak a Google ellen, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a keresőóriás a piaci erőfölényét kihasználva arra kényszeríti a gyártókat, hogy az Androidos eszközökön a Google Segédet állítsák be alapértelmezett hangalapú asszisztensnek-írja a Reuters az MLex-re hivatkozva.

Érik a balhé

Az Európai Bizottság (EB) néhány hónapja az internethez csatlakoztatható eszközök piacán ágazati vizsgálatot indított. A júniusban közölt részeredményekből kiderült, hogy egyes okoseszközgyártók exkluzivitási és árukapcsolási gyakorlatokról számoltak be. Ezek középpontjában a Google állt, pontosabban a cég hangalapú asszisztense, a Google Segéd.

Az Európai Bizottság a visszajelzésekre alapozva megkérte a gyártókat, hogy nyújtsanak be bizonyítékokat, amelyek alátámasztják, hogy az óriáscég arra kényszeríti őket, hogy a Google Segédet telepítsék alapértelmezett programnak. A bizottság arra is keresi a választ, hogy a Google hogyan alkalmazza a tanúsítási eljárását az új eszközökkel kapcsolatban. Ahogyan azt is, hogy az említett eljárást nem használja-e fel a kizárólagosság biztosítása érdekében.

Az EB továbbá azt is ellenőrzi, hogy az Android felhasználóknak lehetőségük van-e legalább két különböző hangsegédet telepíteniük.

A bizottság nem kommentálta az eseményeket, de a Google szerint a gyártók és a felhasználók is eldönthetik, hogy melyik hangasszisztenst akarják telepíteni.

Az EB 2022 első felére ígérte az ágazati vizsgálat lezárását, ami után hivatalos eljárásokat indíthat a tilosban járó vállalatok ellen.

Azok a fránya vizslató szemek

Nem ez az első eset, hogy a Google-nek meggyűik a baja az európai törvényekkel.

2017-ben volt az első jelentősebb eset, amikor az EU 2,42 milliárd euróra büntette a keresőóriást, mert akadályozta a vásárlási lehetőségeket összehasonlító rivális cégek működését.

Az eddigi egyik legnagyobb "puszit" is az uniónak köszönheti a cég. 2018-ban 4,34 milliárd euróra büntették a Google-t. Kiderült, hogy arra használta az Android operációs rendszerét, hogy blokkolja a rivális vállalatokat. Ugyancsak az EU 2019-ben 1,49 milliárd euró befizetésére kötelezte a vállalatot, amikor letiltotta a rivális keresőmotor-alapú hirdetési szolgáltatókat a platformjáról.

A francia CNIL adatszabályozó szerv is meggyanúsította a Google-t, mégpedig azzal, hogy 2019-ben megszegte az unió adatvédelmi szabályait. A végeredmény egy 50 millió eurós büntetés lett. A Google idén februárban is kapott egy 1,1 millió eurós büntetést a franciáktól, mert félrevezette a felhasználókat a turisztikai célpontok értékeléseivel. A 220 millió eurós taslit már meg sem említjük.

The Conversation

Friss

Fotó: airbus.com

Nyáron már termel a gyulai Airbus-gyár – Ilyen helikoptereket láthat el

Jövő júliusban kezdi meg a termelést a gyulai Airbus-gyár, ahol a repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak majd precíziós alkatrészeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Gigabírság: A versenyhivatal lecsapott Bige László cégére és társaira

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A hivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki. A Nitrogénművek közölte, hogy egyelőre részletesen tanulmányozza, de érdemben elutasítja és bírósági úton mindenképpen megtámadja a döntést.


TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így néz ki Magyarország első elektromos autója – Mutatjuk a fotókat!

Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!