A J.R.R. Tolkien művéből, a Gyűrűk Urából ismert egy gyűrű Középfölde térképén

Idén nyáron megjelent egy kriptovaluta, amely a Gyűrűk Ura népszerűségét akarta meglovagolni. A J. R. R. Tolkien örökségét védő ügyvédek azonnal jogi útra terelték az ügyet, ugyanis a valuta semmilyen kapcsolatban nem áll a neves író munkájával. Az ítéletet a napokban mondták ki.A hobbitok is bedőltek

„Az egyetlen token, amely mind fölött áll" szlogennel augusztusban megjelent a piacon egy J.R.R. Tolkien ihlette kriptovaluta, a JRR Token. A kriptopénz a Binance Smartchain hálózatára került fel, 19 billió tokenes teljes kínálattal és csábító, nagyjából egydolláros vételárral. A valuta honlapján az alkotók biztosították a leendő befektetőket, hogy a JRR Token teljesen hozzáférhető és transzparens lesz, illetve előnyös jutalmakkal várják a befektetőket és még jótékony ügyeket is támogatni fognak.

A token még Billy Boyd támogatását is elnyerte, aki a Gyűrűk Urában az egyik hobbit, Pippin szerepét öltötte magára.

A JRR Token-t azzal a céllal hozták létre, hogy egy stabil és fenntartható kriptovalutát adjanak a világnak, amelyet a kalandvágyó lelkek meg tudnak szerezni maguknak.

- mondta „Pippin" egy twitterre feltöltött videóban.

A Tolkien örökségét kezelő testület, a Tolkien Estate azonban már annyira nem díjazta a kezdeményezést.

Jó kifogás…

A Tolkien Estate ügyvédei egy nappal a valuta megjelenése után panaszt nyújtottak be a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO). Az ügyvédek szerint a JRR Token alkotói jogsértést követtek el, a valutát pedig kifejezetten úgy tervezték, hogy félrevezessék az embereket.

A vádak megalapozottak voltak, ugyanis a fejlesztők egyebek között hobbitlakokkal és Gandalfra hasonlító mágusokkal reklámozták a terméküket. Még Szarumánt is belekeverték a dologba, mondván, hogy a mágus egyesíteni akarta Középföldét, amelyet egy központi hatalommal irányított volna, a kriptovaluták lényege pedig pont a decentralizáltság, így teljesen hitelesen beleillik Aragornék nézeteibe.

A fejlesztő a bíróságon azzal érvelt, hogy egyfajta paródiának szánta a dolgot, ráadásul a JRR Token-ben a JRR nem Tolkien nevét takarja, hanem a „Journey through Risk to Reward" mondat rövidítése. Ez nagyjából annyit jelent, hogy „utazás a kockázaton keresztül a jutalomig".

Sok értelme nincs, és az a helyzet, hogy a WIPO döntéshozói nagyjából ugyan ezekkel a szavakkal illették a fejlesztő eszmefuttatását.

Nem meglepő módon a Tolkien Estate nyerte meg az ügyet. A fejlesztőnek minden weboldalt és közösségi oldalt, illetve a tokent is le kellett törölnie. Továbbá ki kellett fizetnie a perköltséget.

Nemrég a Netflix bombasikerű sorozatát is megpróbálták kihasználni a kripto-csalók, ők viszont tényleg kifejezetten azzal a céllal hozták létre a Squid tokent, hogy lehúzzák az áldozataikat. Sajnos sikerrel jártak. Az ügyről EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk bővebben.

The Conversation

Ne hagyd ki!