Még egy ideig biztosan marad a korlátozás, ezért érdemes tudni, mi történhet, ha a kijárási tilalom idején mégis az utcán igazoltatnak minket. Az ORFK az Indexnek nyilatkozott a témában.


​Hogyan zajlik az ellenőrzés?

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatának sajtóügyelete azt a tájékoztatást adta, hogy ha egy ellenőrzésre kerül sor, akkor az összes rendelkezésre álló körülményt megvizsgálják, szabálytalanság megállapítása esetén pedig figyelmeztetést adnak, helyszíni bírságot szabnak ki, vagy bizonyos esetekben feljelentést tesznek.

Mivel továbbra is fenn áll az este 8 és reggel 5 közötti kijárási tilalom, csak azok tartózkodhatnak az utcán, akik rendelkeznek hiteles munkáltatói igazolással. Ennek hiányában szabhatók ki az előbb említett büntetések. Ennek a dokumentumnak a formai követelményei november 10 óta nem változtak, a kiállításához szükséges információk megtalálhatók ide kattintva.

Mi a helyzet, ha nem onnan járok dolgozni, ahova hivatalosan be vagyok jelentve?

A koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon megadott információs vonalon még tavaly ősszel megerősítették, hogy nem kell aggódni amiatt, ha például albérletben lakik az illető, az igazoláson nem csak a lakcímkártyán szereplő címet lehet feltűntetni. Emellett az sem fontos, hogy honnan indul el munkába az igazoltatott illető, az igazoláson rögzített cím csak a hazaérkezés szempontjából fontos, ekkor ugyanis a lehető legrövidebben kell megközelíteni a lakóhelyünket.

​Mire számíthatnak a szabályszegők?

Szabálysértésnek minősül, ha valaki nem tudja igazolni az utcán tartózkodásának okát a kijárási tilalom idején. A pénzbírság legalacsonyabb összege 5000 forint, legmagasabb összege 500 ezer forint lehet. A helyszíni bírság összege 5000 forinttól 150 ezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén 200 ezer forintig terjed.

Továbbá az is kiderült, hogy a rendőrség külön statisztikai adatgyűjtést nem vezet az intézkedésekről, de országos göngyölített információkhoz hozzájuthatunk a kormányzati oldalról.

Az oldal információ alapján ez a jelenlegi helyzete a rendőrségi intézkedések számának a kijárási korlátozás megszegése miatt: 48919 esetben intézkedtek, ebből 3359 figyelmeztetés volt, 25409 helyszíni bírság és 20151 szabálysértési feljelentés.

A további tilalmak megszegésének számai itt láthatók:

  • hatósági házi karantén megszegése: 5842 eset
  • maszkviselés szabályainak megszegése: 30597 eset
  • Üzletek korlátozott nyitvatartásával kapcsolatos szabályok megszegése: 631 eset
  • utazási korlátozások megszegése: 13295 eset


Related Articles Around the Web
The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Az Amazon milliós belépési bónusszal csalogatja a munkavállalókat

Közeledik a karácsonyi hajsza, az Amazon viszont egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, ezért újabbnál-újabb ösztönzőkkel próbálja becsalogatni a leendő munkavállalókat. Aktuális akciójában forintban akár 1,3 milliós bónuszt is bezsebelhetnek a friss belépők.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!