Lakat egy drótkerítés zöld kapuján
Fotó: unsplash

Félsz, hogy elveszik a céged? Így tarthatod meg!

Egy vállalatnál könnyen előfordulhat, hogy egy hiba miatt olyan szerencsétlen helyzetben magunkat, hogy korlátozzák, vagy elveszik a döntéshozatali jogunkat. Milyen lehetőségeink vannak ezek megakadályozására? Hogyan befolyásolhatjuk a belső erőviszonyokat? Ezekre ad választ az act legal Bán és Karika Ügyvédi Társulás.


​Kivásárlás

A nem kívánatos kisebbségi tulajdonost legkönnyebben kivásárlással lehet eltávolítani a cégből. Ehhez szükséges egy kölcsönösen elfogadott vételár megállapítása, illetve az, hogy hajlandó legyen az üzletrésze eladására az illető. Ez a legbékésebb, legegyszerűbb módszer.

​Tőkeemelés

Amennyiben a kivásárlás nem oldható meg, lehetőség van tőkeemeléssel kitenni a kisebbségi tulajdonost. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk, a tagok háromnegyedének a támogató szavazatára lesz szükségünk. Ha megszavazták a tőkeemelést, 15 napjuk lesz ezt teljesíteni. Ha valaki nem tud vagy nem akar élni ezzel a jogával, akkor a többi tulajdonos további 15 nap alatt megteheti helyette, növelve a saját részesedését. Ha egy tag a szavazatok legalább háromnegyedét megszerzi, akkor ezt 15 napon belül be kell jelentenie a bíróságnak. A bejelentéstől számított hatvan napon belül a társaság bármely tulajdonosa kérheti, hogy a minősített többséggel rendelkező vásárolja meg részesedését.

​Egyesülés vagy szétválás

Abban az esetben, ha a vállalat többségi tulajdonosa megfelelő befolyással rendelkezik egy másik társaságnál, akkor kezdeményezheti a két cég összeolvadását, vagy beolvadás útján történő egyesülését. A kisebbségi tulajdonos a tranzakció közzétételekor jelezheti, hogy ebben nem vesz részt. Ilyenkor az átalakulás időpontjában a tagsága megszűnik és részesedésének megfelelően ki kell őt fizetni.

Kizárás

Olyan magatartás, vagy mulasztás, amely a társaság céljait egyértelműen veszélyeztetni, kizárást vonhat maga után. Ilyen lehet például az üzleti titok megsértése, vagy ha a valaki a saját érdekében gazdálkodik. Ha ilyen történik, akkor per indítható a tulajdonos ellen. A folyamat elindítását meg kell szavazni, itt is háromnegyedes támogatottság szükségeltetik. Természetesen az a többségi tulajdonos, aki a szavazatok legalább háromnegyedével rendelkezik, nem zárható ki. Ez igaz a nyilvánosan működő részvénytársaság részvényesére is. Fontos tudni, hogy kétszemélyes társaság esetében tag kizárása iránti per nem indítható.

Ne hagyd ki!