Sablonos indokkal felmondott a zaklatással vádolt Blizzard vezérigazgatója

Beismerés? Zaklatással vádolták, most felmondott a legnagyobb játékstúdió elnöke

Az anyavállalat tájékoztatása szerint J. Allen Brack azért mondott le azonnali hatállyal a pozíciójáról, hogy új lehetőségeket keressen.


A világ egyik legnagyobb és legismertebb játékstúdiójának, a Blizzardnak az elmúlt napjait nem igazán lehetne az „idilli" jelzővel illetni. Néhány napja Kalifornia Igazságos Foglalkoztatási és Lakásügyi Minisztériuma (DFEH) beperelte a Blizzardot. A minisztérium toxikus munkahelyi légkörrel, nők elleni szexuális zaklatással és a férfiaknak kedvező, diszkriminatív előléptetési módszerekkel vádolta a stúdiót és annak vezetőségét. A vádirat külön megnevezte Brack-et is, aki a vádak szerint semmit nem tett annak érdekében, hogy elejét vegye a toxikus vállalati kultúra kialakulásának. Pedig a nyomozók értesülései alapján számos panasz érkezett a korábbi vezetőhöz, így vélhetően tisztában volt a körülményekkel. Az stúdió anyavállalata, az Activision Blizzard napokig tagadta a vádakat, sőt, gyalázatosnak és elfogadhatatlannak nevezte a bírósági eljárást. Most mégis, a per középpontjában lévő J. Allen Brack hirtelen, azonnali hatállyal beadta felmondását. Az Activision tájékoztatása szerint Brack új lehetőségeket keres karrierje kiteljesítéséhez, és döntésének semmi köze nincs a kialakult helyzethez.

Új vizeken

A cég vezetését Jen Oneal és Mike Ybarra veszik át. Az újdonsült társvezetők nyomatékosították, gőzerővel azon fognak dolgozni, hogy a Blizzard a lehető legbiztonságosabb, legbefogadóbb munkahely legyen a nők és a férfiak számára is. Fontos megjegyezni, hogy Oneal és Ybarra nem társelnökökként, hanem társvezetőkként fognak dolgozni, amiből arra lehet következtetni, hogy az Activision aktívan bele fog szólni a cégvezetésbe. Ez nem is lenne meglepő, ugyanis a bírósági eljárás óriási port kavart a stúdió körül. Átvitt értelemben és szó szerint is, ugyanis rengeteg Blizzard dolgozó vonult ki a cég főhadiszállása elé, hogy tüntessen a vezetés ellen.

Ha beigazolódnak a minisztérium vádjai, komoly következményekre lehet számítani.A vádirat egyebek között azt állítja, hogy a cég férfi dolgozói:

  • rendszeresen másnaposan mentek be dolgozni, amivel büszkélkedtek is
  • munkaidőben videojátékokkal játszottak, a munkát pedig áthárították a női dolgozókra
  • szexuális együttléteket tárgyaltak ki hangosan
  • nemi erőszakról viccelődtek

A minisztérium állítása szerint egy öngyilkosság is köthető a vállalat egyik tisztségviselőjéhez, aki szexuális kapcsolatot ápolt egy beosztottjával, majd megosztotta a meztelen fotóit a kollégáival. Az Activision ezeket a vádakat erőteljesen tagadja, mondván, hogy a tragikus öngyilkosságnak semmi köze nincs ahhoz, amit a DFEH állít.

Ne hagyd ki!