Lopásnak számít, ha nem adod vissza a talált pénzt? Itt a válasz
Fotó:123RF

Lopásnak számít, ha nem adod vissza a talált pénzt? Itt a válasz

Sportösztöndíjat utaltak tévesen egy nő számlájára, azonban ahelyett, hogy visszautalta volna, a vád szerint elköltötte.


A vádirat szerint egy 23 éves nő észrevette, hogy a bankszámlájára 1.240.000 forintot utaltak. A pénz nem őt, hanem egy sportösztöndíjast illetett volna meg, azonban tévesen a vádlott számlájára került. A nő a számlájára utalt összeget nem szolgáltatta vissza, hanem több részletben magára költötte.

A nyomozó hatóság a sportösztöndíjas feljelentése alapján elrendelt nyomozásban az esetet felderítette

-olvasható az ügyészség közleményében.

Mi ez, ha nem lopás?

Az ügyészség vádat emelt a nő ellen jogtalan elsajátítás vétsége miatt. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével – büntetővégzéssel – bocsássa próbára a vádlottat és kötelezze az okozott kár megfizetésére.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet arra, hogy aki talált vagy a véletlenül, illetve tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonít, vagy 8 napon belül nem adja vissza, bűncselekményt, nevezetesen jogtalan elsajátítás vétségét követi el és a törvény szerint akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Emiatt fontos, hogy ha tisztázatlan eredetű összeg érkezik valaki számlájára, akkor annak minél előbb járjon utána, és ha az mást illet, utalja át, fizesse ki a jogosultnak.


Ne hagyd ki!