Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 10 millió dolláros, azaz nagyjából hárommilliárd forintos büntetést szabott ki a Poloniex kriptovaluta kereskedelmi platformra, ugyanis a cég hivatalosan nem regisztrálta tevékenységét a kormányügynökségnél.


A SEC állítása szerint a 2014-ben alapított vállalat elmulasztotta hivatalos értékpapír-kereskedői tevékenységének regisztrációját a szövetségi szabályozó szerveknél. Az ügynökség továbbá kifejtette, hogy a Poloniex 2017 és 2019 között engedélyezte platformjain a digitális eszközökkel való kereskedést, amelyek akkoriban nem regisztrált értékpapíroknak minősültek. Így a Poloniex tevékenysége értékpapír kereskedelmi minősítés alá esett, amelyet kötelező regisztrálni a felelős szerveknél. A cég ezt elmulasztotta, magyarul törvényt sértett-olvasható a SEC hivatalos közleményében. A Poloniex végül elfogadta a 10 millió dolláros büntetést, de nem mindenki szerint igazságos a SEC döntése.

Bajban a kereskedők

A Poloniex azzal, hogy a nem regisztrált kereskedelmi platformját digitális értékpapírokkal bővítette, a nagyobb nyereséget választotta a szövetségi értékpapír-törvények betartása helyett

-mondta Kristina Littman, a SEC kibervégrehajtási részlegének vezetője.

A pénzügyi piacok szabályozására szakosodott, „Kripto Anyukának" becézett amerikai ügyvéd, Hester Maria Peirce kemény kritikákkal illette a SEC döntését. A szakember szerint, bár a Poloniex valóban regisztrálhatott volna, valószínűleg még mindig az engedélyekre várna. Peirce kifejtette, hogy a SEC döntéshozói elképesztően lassan jutnak egyről a kettőre, főleg az olyan ingoványos területeken, mint a kriptovaluta kereskedelem. Peirce egyébként a SEC biztosaként is tevékenykedik, így van rálátása a folyamatokra.

A Bloomberg egyik munkatársa, Matt Levine szerint hatalmas gondban lesznek a kriptovaluta kereskedelmi platformok, ha a tevékenységüket a SEC értékpapír-kereskedelemnek minősíti. A Poloniex példája mutatja, hogy valós fenyegetettségről van szó.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Újabb hét, újabb büntetés: halmozza a rekordokat a Facebook

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete (CMA) magyar forintban számolva több tízmilliárdos büntetést szabott ki a Facebook-ra, mert a közösségi óriás szándékosan megszegte a szigetország versenyjogi szabályait.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ellepték a katasztrófaturisták a konténerhajókkal teletömött kikötőket

Néhány hónapja valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy valami jó is kisülhet a hajózási iparág vergődéséből. Mint kiderült, rengetegen kíváncsiak az óriási teherhajókra, az érdeklődők ellepték a világ nagyobb kikötőit. Az eredmény? Fellendült a turizmus.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!