Jelentősen megszaporodtak a Magyar Nemzeti Bank által kiszabott büntetések. Most a budapesti székhelyű F-hold Kft.-re csaptak le az ellenőrök.


Az MNB 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti székhelyű F-hold Kft.-re és véglegesen megtiltotta, hogy jogosulatlanul, üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtson. A jegybank a társasággal szemben büntetőfeljelentést is tett.

Mindezek mellett 5 magánszemélyt további, összesen 7,5 millió forintra büntetett az MNB. Esetükben a piacfelügyeleti eljárás elhúzása, annak akadályozása volt a büntetés hátterében.

A vizsgálat során kiderült, hogy az F-hold Kft. több mint 240 esetben nyújtott kölcsönt összesen 1,8 milliárd forint értékben. Jogosulatlanul.

Na de mi is ezzel a probléma? 

A jogszabály szerint üzletszerű pénzügyi – így hitel- és pénzkölcsönnyújtási – tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet. Az MNB nyilvántartásaiban azonban az F-hold Kft. nem szerepelt, illetve jelenleg sem szerepel. Így nem jogosult jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére Magyarországon.

Tilosban járó magánszemélyek

Mint említettük, öt magánszemélyre összesen 7,5 millió forintos büntetést is kiszabott a Nemzeti Bank. Volt, aki nem jelent meg a piacfelügyeleti eljárás során. Ez azért is probléma, mert ez kötelező, nem önkéntes. Emellett voltak olyan delikvensek, akik tudomást szereztek a helyszíni ellenőrzésről és gyorsan megpróbálták eltűntetni az informatikai eszközeikről a terhelő adatokat. Ráfizettek, ezeket a törölt adatokat az MNB munkatársai vissza tudták állítani.

Így védekezhetsz

A jegybank ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.


The Conversation

Friss

Fotó: A MÁV weboldala

Higgy a szemednek, mutatjuk képeken a MÁV prémium osztályú  fülkéit

Ma lehetett először megtekinteni az 1. és a prémium (1+) osztályú, bisztrószakasszal, csendes és prémium fülkékkel is berendezett IC+ kocsit, amely sok tekintetben új szolgáltatási szintet képvisel a MÁV-START kínálatában, és új korszakot jelent a magyar vasúti közlekedés színvonalában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: unsplash

Euróra cseréljük-e a forintot?

Időről időre fellángol a vita arról, vajon be kell-e vezetni Magyarországon az eurót vagy sem? Hogy látja ezt a kérdést a Világbank egykori vezető közgazdásza, a több magyar euróvitát is kirobbantó Dobozi István?
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

A magyar háztartások átlagban 90 ezret buknak, mert túl sok készpénzen ülnek


Európában a magyar lakosságnak a legfájdalmasabb az infláció. Legalábbis a GDP-arányosan nagyon magas készpénztartás és az unióban az egyik leggyorsabb ütemű pénzromlásból származó veszteség alapján. Móricz Dániel Holdblogon megjelent elemzéséből emelünk ki néhány fontos részletet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!