Jelentősen megszaporodtak a Magyar Nemzeti Bank által kiszabott büntetések. Most a budapesti székhelyű F-hold Kft.-re csaptak le az ellenőrök.


Az MNB 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti székhelyű F-hold Kft.-re és véglegesen megtiltotta, hogy jogosulatlanul, üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtson. A jegybank a társasággal szemben büntetőfeljelentést is tett.

Mindezek mellett 5 magánszemélyt további, összesen 7,5 millió forintra büntetett az MNB. Esetükben a piacfelügyeleti eljárás elhúzása, annak akadályozása volt a büntetés hátterében.

A vizsgálat során kiderült, hogy az F-hold Kft. több mint 240 esetben nyújtott kölcsönt összesen 1,8 milliárd forint értékben. Jogosulatlanul.

Na de mi is ezzel a probléma? 

A jogszabály szerint üzletszerű pénzügyi – így hitel- és pénzkölcsönnyújtási – tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet. Az MNB nyilvántartásaiban azonban az F-hold Kft. nem szerepelt, illetve jelenleg sem szerepel. Így nem jogosult jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére Magyarországon.

Tilosban járó magánszemélyek

Mint említettük, öt magánszemélyre összesen 7,5 millió forintos büntetést is kiszabott a Nemzeti Bank. Volt, aki nem jelent meg a piacfelügyeleti eljárás során. Ez azért is probléma, mert ez kötelező, nem önkéntes. Emellett voltak olyan delikvensek, akik tudomást szereztek a helyszíni ellenőrzésről és gyorsan megpróbálták eltűntetni az informatikai eszközeikről a terhelő adatokat. Ráfizettek, ezeket a törölt adatokat az MNB munkatársai vissza tudták állítani.

Így védekezhetsz

A jegybank ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.


The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

"Kizárt, hogy Magyarország követi a salvadori példát, és ez jól van így"-interjú a kriptoszakértővel

2021 szeptemberében Salvador hivatalos fizetőeszközként jegyezte be a bitcoint. Na de pontosan mit is jelent ez? Milyen jövő vár a kriptovalutákra? És vajon Magyarország is követni fogja-e a közép-amerikai ország példáját? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel kerestük meg Szabó Dávidot, a CryptoPosition Investment Fund portfóliókezelőjét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Ritkán szólnak, de az üt. A zárkózott munkatársak 6 erőssége

A mai világ az extrovertáltaknak kedvez. A sikeres vezető többnyire duzzad az erőtől, magabiztos, jól kommunikál. Azonban óriási hiba lenne félvállról venni az introvertáltakat. Mutatjuk, hogy mik az előnyei a zárkózottságnak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Forrás: www.flickr.com

Jól keresnek a Wall Street-i brókerek, ha "dalolnak"

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2012-ben indította el bejelentési programját a törvénysértések, szabálytalanságok felderítésére. Már több mint 207 informátor jelentkezett a SEC-nél, akik esetenként százmillió dolláros jutalmat tehetnek zsebre.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!