Magyarországon működő multinacionális élelmiszer-lűncok panasza az árstop ellen
Fotó: Shutterstock

Közösen támadták meg a multik a magyar árstopot


A hazánkban működő multinacionális élelmiszerláncok közös alkotmányjogi panaszukban azt kérik a testülettől, hogy állapítsa meg a hat alapvető élelmiszer hatósági árát rögzítő kormányrendeletek Alaptörvény-ellenességét, és azokat a kihirdetésükre visszamenőleges hatállyal semmisítse meg, írja az Index. A beadványból nem derül ki, hogy pontosan melyik cégek a kezdeményezők.A hatósági élelmiszerárakat rögzítő jogszabályokat a multi-élelmiszerláncok alkotmányjogi panaszban támadták meg az Alkotmánybíróságon. Az „élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó, országos hálózattal, más EU-tagállamban honos anyavállalattal rendelkező gazdasági társaságok” képviseletét a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda vállalta, írja cikkében az Index. Az indítványozók nem járultak hozzá személyes adataik nyilvánosságra hozatalához. Ez a panaszban így szerepel:

Az Abtv. 52. § (5) bekezdése szerint az alkotmányjogi panasz eljárásokban az indítványozónak nyilatkoznia kell adatai kezelését illetően. Az Abtv. 57. § (1 a) bekezdése és 68. §­a, valamint az Alkotmánybíróság ügyrendjéről szóló 1001/2013. (II. 27.) Tü. határozat 56. §-a alapján nyilatkozom arról, hogy az indítványozók nem járulnak hozzá személyes adataik nyilvánosságra hozatalához, és nem járulnak hozzá jelen indítvány közzétételéhez az Alkotmánybíróság honlapján. A mellékletekben található üzleti titkot tartalmazó iratok zártan kezelésére Indítványozók külön kérelmet csatolnak mellékleteik előtt.

A kormány még januárban döntött hat termék, a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házisertés-comb, a csirkemell és csirke far-hát, valamint ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej árának rögzítéséről.

A panasz szerint az indítványozók a hatósági áras termékcsoportokon belül 70-140 terméket forgalmaztak 2021. október 15-én. A termékek 2021. október 15-i árszintjének meghatározására a kereskedőknek összesen két hetet adtak. Szerintük a jogalkotó nem számolt azzal, hogy a szabályozásban körülírt termékcsoportokon belül a legnagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolító vállalkozásoknál mekkora munkaterhet jelent az átállás.

Azzal együtt, hogy az alkotmánybírák még pár napig, augusztus 26-áig ítélkezési szünetet tartanak, az 51 oldalas indítványt augusztus 17-én kiszignálták előadó alkotmánybíróra.


The Conversation

Ne hagyd ki!