Szélsőséges esetben évekig is elhúzódhat egy eljárás, azonban felgyorsítható
Fotó: Shutterstock

Csúsznak a hagyatéki eljárások, így lehet felgyorsítani az ügyintézést

Leterheltek lehetnek az ügyintézők és közjegyzők, hiszen a hagyatéki eljárások rendkívül hosszú csúszására is van manapság példa. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk egy évnél is többet várni arra, hogy pont kerüljön egy hasonló ügy végére.


A koronavírus is bekavarhatott a hagyatéki ügyintézésbe

Ismerni olyan esetet, amely 2020 novembere óta tolódik, és még mindig nincs kiírva a hagyatéki tárgyalás időpontja – írja a 24.hu. A portál szerint a csúszásoknak több oka is lehet.

Az egyik probléma évek óta az, hogy az önkormányzatok túlterheltek, ezért gyakran csak hónapokkal vagy akár egy évvel a haláleset után küldik meg a hagyatéki leltárt a közjegyzőknek.

Gondot jelent továbbá, hogy tavaly nagyjából 30 százalékkal nőtt a hagyatéki eljárások száma a korábbi évek átlagához képest. Ez csak részben köthető a koronavírus okozta többlethalálozásokhoz. Nagyobb mértékben annak tulajdonítható, hogy a földhivatalok a tavalyi évtől kutatják fel és rendezik el azoknak a földterületeknek a sorsát, amelyek régóta halott emberek nevén vannak, ami nagyon időigényes munka. Ez az extra terhelés pedig 2022-ben végig fennállhat.

A hagyatéki eljárások menete

A portál a Magyar Országos Közjegyzői Kamarára (MOKK) hivatkozva közli egy hagyatéki eljárás klasszikus menetét is.

Az eljárást egy örökös kezdeményezheti az elhunyt állandó lakhelye szerint illetékes önkormányzatnál, leginkább a halotti anyakönyvi kivonat felmutatásával. Azt a haláleset helyszíne szerint illetékes anyakönyvvezető állítja ki. Ezt követően a jegyző vagy a hagyatéki ügyintéző elkészíti a hagyatéki leltárt az örökösök segítségével. A leltárt megkapja az illetékes közjegyző, aki vagy átadja a hagyatékot, vagy hagyatéki tárgyalást tűz ki. Tárgyalást akkor írnak ki, ha azt bármelyik örökös kéri, esetleg az elhunytnak volt végintézkedése, vagy az örökösök közötti hagyatéki egyezség szembe megy a törvényekkel.

Lassíthatja az eljárást például az, ha az örökösök között vita van, esetleg van külföldi vagyonelem vagy külföldön élő örökös, netalántán az örökösöknek nincs pontos információja a teljes örökségről, valamint, ha a hivatalok, esetleg az intézmények nem válaszolnak időben a közjegyző megkeresésére.

Így gyorsítható az eljárás

Az örökségi eljárás gyorsításáért egyébként az örökösök is tehetnek. A MOKK szedte csokorba, hogy hogyan:

  • Például érdemes mielőbb felvenni a kapcsolatot az illetékes önkormányzattal, és pontos információt szolgáltatni az elhunyt vagyonáról.
  • Alaposan át kell gondolni, hogy kik lehetnek érdekeltek az öröklésben (egy örökös személyének az elhallgatása az eljárásban akár bűncselekménynek is minősülhet).
  • Érdemes utánajárni, hogy volt-e az elhunytnak végintézkedése.
  • Gyorsíthatja a folyamatot az úgynevezett osztályos egyezség kötése, amelyben szabadon megegyezhetnek az örökösök arról, hogy melyikük mit örököl. Ilyen egyezséggel még az elhunyt végakaratát is felülírhatják.
  • Fontos megemlíteni, hogy az örökség visszautasítása is meghosszabbítja a hagyaték átadását.

Ne hagyd ki!