Hulladékos zsákok
Fotó: Shutterstock

Tíz év fegyház után szeméthegyekkel bukott le a vállalkozó

Vádat emelt a Kaposvári Járási Ügyészség egy büntetett előéletű férfi ellen, amiért csaknem kétezer tonnányi, Olaszországból származó hulladékot vitetett pécsi és kaposvári bérelt ingatlanokra 2022-ben.


A korábban tíz év fegyházbüntetésre ítélt férfi 2019-ben szabadult, majd különböző vállalkozásokba kezdett más nevén lévő, de ténylegesen általa irányított cégeken keresztül. Az egyik ilyen gazdasági társasága, amelyet a hulladékgazdálkodási hatóság ugyan nyilvántartásba vett, de hulladékgazdálkodási engedélyt számára nem adott ki, olasz vállalatokkal hulladékkezelési szerződéseket kötött, és jobbára műanyag-, textil- és papírhulladék Magyarországra szállítását vállalta.

A vádhatóság közleménye szerint a férfi 2022 januárja és júliusa között több kamionnyi, összesen csaknem 1900 tonnányi szemetet vitetett Pécsre és Kaposvárra Olaszországból, amelyet a cégei által bérelt, lakóövezetek melletti telkeken helyezett el. Az ötvenes éveiben járó férfi ellen különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértése miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség, amely fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere bejelentette, hogy a hatósági eljárás elhúzódása miatt az önkormányzat gondoskodik 1400 tonna, a városban engedély nélkül lerakott hulladék elszállításáról.


Ne hagyd ki!