Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2012-ben indította el bejelentési programját a törvénysértések, szabálytalanságok felderítésére. Már több mint 207 informátor jelentkezett a SEC-nél, akik esetenként százmillió dolláros jutalmat tehetnek zsebre.Értékes információk

Manapság igen gyümölcsöző informátornak lenni. A SEC legfrissebb tájékoztatása szerint két informátor összesen 114 millió dollárt vihetett haza az értékes információkért cserébe: egyikük 110 millió dollárt (33 milliárd forint), a másikuk négymillió dollárt (1,2 milliárd forint) tehetett zsebre. A SEC 2012 óta már összesen egymilliárd dollárt fizetett ki jutalmakra.

Hogyan működik a program?

A SEC olyan informátorokat keres, akik eredeti, hiteles, releváns információkkal tudnak szolgálni, amelyek sikeres hatósági fellépést eredményezhetnek. Olyan információkról beszélünk, amelyek bizonyítani tudják az érintett vállalatok értékpapírkereskedelemmel kapcsolatos törvénysértését. A programba ez idáig 207 informátor jelentkezett az elmúlt csaknem10 évben. Az eddigi legnagyobb, egyetlen embernek járó kifizetés 114 millió dollár volt.

A SEC a tilosban járó vállalatokra kiszabott büntetésekből fedezi a jutalmakat. A "daloló" a büntetés összegének 10-30 százalékára számíthat, de csak akkor, ha a SEC által megállapított bírság meghaladja az egymillió dollárt. Sok esetben azonban akkor sem jár jutalom, ha az előbbi feltételek teljesülnek.

Erre remek példa John McPherson esete, aki a Life Partners Holdings vállalat 1,4 milliárdos csalásáról rántotta le a leplet. A Life Partners ugyanis csődöt jelentett, a SEC pedig ebben az esetben nem fizet az informátornak. Mivel ez igen gyakori a sáros vállalatok köreiben, így a 207 informátor között igen sokan vannak, akik hoppon maradtak.

Ha te is csatlakoznál az informátorokhoz, ITT megteheted.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Nem ellenőrizték, honnan van a pénz, beleszaladtak a jegybank pofonjába

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A Wizz Air vagy a Ryanair a fapadosok királya? Az attól függ...

Egy olasz lapnak adott interjút Váradi József. A beszélgetésben a Wizz Air elnök-vezérigazgatója a légiközlekedés helyzetének értékelése mellett kitért cége rivalizálására a Ryanairrel. A hvg.hu lapszemléjéből emeltünk ki néhány fontos részletet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ingyen letölthetik Bill Gates bestsellerét az egyetemisták, itt van hozzá a link!

Bill Gates az év elején publikálta a klímaváltozás hatásait és lehetséges megoldásait bemutató könyvét, amit most határozatlan ideig ingyenesen letölthetnek az egyetemisták.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!