Szólásszabadság kontra dezinformáció
Fotó: Shutterstock

Betiltással fenyegeti az EU a Twittert

Amennyiben a jövőben sem tartja be a dezinformációkra vonatkozó uniós szabályozást a Twitter, betilthatják a platformot az EU egész területén. Akár már a nyáron.


Szólásszabadság kontra dezinformáció

Jean-Noël Barrot francia digitális ügyekért felelős miniszter bejelentette, betilthatják a Twitter közösségimédia-platformot augusztus 25-től az Európai Unióban, amennyiben nem feleltetik meg a készülő, dezinformáció elleni küzdelemhez kapcsolódó uniós, digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek.

A dezinformáció az egyik legsúlyosabb fenyegetés, amely demokráciáinkra nehezedik. Keményen fellépünk a Twitterrel szemben, ha ismételten nem tartja be a szabályainkat

- idézi a politikust az Index.

Novemberben döntött úgy az Elon Musk nevével fémjelzett Twitter, nem veszi figyelembe az Európai Bizottság félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexét (Elon Musk többször kifejtette, mennyire fontos számára a szólásszabadság a Twitteren - a szerk.). Például az oldal onnantól nem szűri a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat és szándékosan félrevezető tartalmakat sem. Azonban más nagy közösségi médiaplatformok megígérték, elfogadják és támogatják a kódex előírásait.

A Twitter piacára léphet a Meta

Egyébként hamarosan riválist is kaphat a Twitter a nyakába. Egy részben decentralizált, a Mastodonhoz hasonlító közösségi oldal fejlesztésén dolgozik a Meta. Például Lia Haberman az applikációval kapcsolatban arról ír az ICYMI-hírlevelében, hogy a platform egyelőre nem rendelkezik hivatalos névvel, de P92 és Barcelona kódnéven emlegetik. Emellett leginkább az Instagram szöveges kommunikációra kihegyezett testvére lehet egy kiszivárgott marketinges prezentáció alapján.

Az appban egy hírfolyammal találkozhatunk, amelyre legfeljebb 500 karakteres bejegyzéseket lehet posztolni, valamint csatolhatók hozzájuk hivatkozásokat, fotók és videók is. Külsőre kissé olyan, mint a Twittert és az Instagram egybegyúrva, de működésében a Facebookra hasonlíthat.

A Verge mindehhez hozzáteszi, a Meta ügyelni fog a moderációra is. Például ha valakit az Instagramon letiltottunk, nem veheti fel velünk a kapcsolatot az új oldalon sem. Jelentős előnye pedig a decentralizált része, így idővel olyan felületekkel is kompatibilis lehet, mint a Mastodon.

A TechCrunch információi szerint az új app már az idén nyáron elindulhat. Bizonyos hírességeknek, közéleti személyiségeknek és ismert embereknek pedig korai hozzáférést fognak biztosítani az oldalhoz.

A Mastodonról

A nyílt forráskódú Mastodont egy kiábrándult twitteres, Eugen Rochko alapította 2016-ban. Jelenleg is ő a cég vezérigazgatója és vezető fejlesztő – sőt, a projekt egyetlen teljes munkaidős alkalmazottja.

A Twitter alternatívájaként emlegetett decentralizált platformnak több mint egymillió felhasználója van. A számuk akkor ugrott meg, amikor október végén Elon Must átvette a Twitter vezetését.

A visszajelzések alapján többen azért váltottak, mert attól tartanak, hogy Musk gyökeresen átalakítja a Twittert, mások pedig így akarnak tiltakozni az akvizíció miatt.

Ne hagyd ki!