Napszemüveges ananász bulizik lufik és fújókák között, bulicsákóban, Blessing Egbon  is hasonló bulikat szervezhetett a befektetők pénzéből
Fotó: Unsplash

Elbulizta a befektetők pénzét az üzemanyagárus, milliárdos a kár

A 35 éves Blessing Egbon több mint 6,2 millió dollárral, átszámítva közel kétmilliárd forinttal húzta le az általa alapított Exit 7C üzemanyag vállalat befektetőit-írja az Insider.


Kívülről jónak tűnt

Blessing Egbon 2015-ben alapította az Exit 7C vállalatot. A kezdetekben CoOp Fuels néven futó cég ömlesztett üzemanyagot árult az Egyesült Államok benzinkútjainak, karbantartási szolgáltatásokat nyújtott különböző járműflottáknak, illetve egy digitális üzemanyagkártyát is létrehozott, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy mobilalkalmazáson keresztül vásároljanak üzemanyagot.

A vállalat meglehetősen népszerűvé vált a befektetők körében, amit elsősorban kimagasló pénzügyi eredményeinek köszönhetett. 2020-ban azonban az igazgatótanács vizsgálatot indított az alapító ellen, akit a belső vizsgálat után felszólított, hogy mondjon le vezérigazgatói posztjáról. Néhány hónappal ezután a céget felszámolták.

Azok a fránya hétköznapi igények

Mint kiderült, a vállalat közel sem működött olyan nyereségesen, mint ahogy azt az alapító állította. A vállalat befektetői mellett az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete is beperelte Blessing Egbont. A szövetségi ügyészek szerint 2018 és 2019 között Egbon azt állította, hogy az Exit 7C értékesítési bevétele meghaladta a 91 millió dollárt, miközben alig 348 ezer dollárnyi bevételt generált a cég.

Azzal vádolják a férfit, hogy hamis bevételi és profitszámokkal átverte a befektetőket, pénzük csaknem egyharmadát magánrepülőgépek, villák bérlésére, éjszakai klubok látogatására, rengeteg alkoholra és saját „fizetésére” fordította. A károkozás értékét 6,2 millió dollárra becsülik.

Egbon a napokban beismerte tettét, bűnösnek vallotta magát három rendbeli csalás vádjában. Az egyelőre nem derült ki, hogy mekkora büntetésre számíthat a csaló.

Ne hagyd ki!