A Bank of America a munka világának jövőjével foglalkozó friss tanulmányában 10 olyan munkakört nevezett meg, amely ma még nem létezik, de nagy szükség lehet rá a jövőben.


A koronavírus-járvány felgyorsította a digitalizációt, ennek következtében emberek millióinak kell a közeli jövőben szakmát váltaniuk. A Bank of America a „Munka jövője" című tanulmányában kísérletet tett olyan szakmák megnevezésére, amelyek még csak ezután születnek meg. A Portfolio.hu ennek kapcsán felidézi, hogy a World Economic Forum előrejelzése szerint az iskolát most kezdő gyerekek kétharmada olyan munkakörben fog majd dolgozni, amely ma még nem is létezik.

A 10-es lista

Űrtúra-vezető

A kereskedelmi űrutazás beindulásával szükség lesz túravezetőkre, akik gondoskodnak a civil utasok biztonságáról.

Szabadidő-tervező

Az automatizáció térnyerésével 2025-re a gépek már jelentősen segíteni fogják a munkát, ami azt jelenti, hogy az embereknek több idejük lesz pihenésre. A szabadidő-tervező erre kínál testreszabott megoldásokat.

Műhús-szakértő

A laborokban előállított húsok terjedésével szükség lesz olyan élelmiszermérnökökre, akik figyelik és felügyelik a folyamatokat.

Virtuális valóság-influenszer

Ezt ma még kicsit nehéz felfogni, de azt már tudjuk, hogy a meghatározó influenszerek nagyon jól keresnek, és ezt a tevékenységet a virtuális valóságra is kiterjeszthetik.

Nanogyógyászati sebész

A jövő orvostudománya a nanogyógyászat felé fordulhat, ami azt jelenti, hogy a betegek szervezetében mini robotok végzik el a gyógyítást.

Mesterséges intelligencia-biológus a genetikában

Van egy technológia, a CRISPR, amely lehetővé teszi a DNS-szekvenciák megváltoztatását. Tudósok állítják, hogy a technológia segítségével tudtak olyan géneket azonosítani, amelyek megvédhetnek a koronavírus-fertőzéstől.

Környezet-helyreállító stratéga

A környezetszennyezés csökkentésének egyik módja a termőföld erdősítése, így szükség lesz olyan emberekre a jövőben, akik meg tudják tervezni, hogy hogyan lehet ezeket a területeket újrahasznosítani.

Éghajlati geomérnökök

A jövő tudósainak feladata lehet olyan vegyi anyagok kifejlesztése, amelyet a sztratoszférába juttatva hűteni lehet a bolygót.

Etikus algoritmus-programozók

A jövőben szükség lesz olyan programozókra, akik megtanítják etikusan viselkedni a robotokat.

Adatbiztonsági menedzserek

A személyes adatok védelme kulcsfontosságú lesz a jövőben a szaporodó kibertámadások veszélye miatt, így szükség lesz olyan dolgozókra, akik arra specializálódnak, hogy megelőzzék ezeket az eseteket.

Szép új világ vár ránk. Mi leszel, ha nagy leszel?


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Újabb hét, újabb büntetés: halmozza a rekordokat a Facebook

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete (CMA) magyar forintban számolva több tízmilliárdos büntetést szabott ki a Facebook-ra, mert a közösségi óriás szándékosan megszegte a szigetország versenyjogi szabályait.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ellepték a katasztrófaturisták a konténerhajókkal teletömött kikötőket

Néhány hónapja valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy valami jó is kisülhet a hajózási iparág vergődéséből. Mint kiderült, rengetegen kíváncsiak az óriási teherhajókra, az érdeklődők ellepték a világ nagyobb kikötőit. Az eredmény? Fellendült a turizmus.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!