Kiakadt a szakszervezet a BKV-sok váltóruhája miatt
Fotó:123RF

Kiakadt a szakszervezet a BKV-sok váltóruhája miatt

Spórolna a BKV a saját dolgozói formaruháján, értsült a Magyar Nemzet. Két szakszervezet – az EKSZ és a BTDSZ – is gyűjtésbe kezdett, hogy megkönnyítsék a munkavállalók helyzetét.


Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ) elnöke azt mondta a lapnak, a vállalat vezetése úgy döntött, hogy ez év elejétől a dolgozóik évente mindössze egyetlen inget és egy darab nadrágot kapnak. Négy-ötezer munkavállalót érinthet az intézkedés, amellyel a BKV több tízmillió forintot takaríthat meg.

Korábban nadrágból (vagy szoknyából), valamint ingből is kaptak váltást a dolgozók, emellett blúz, pulóver, télikabát, valamint a nyári szezonra bermuda is járt nekik. Most egyedül ingből lehet kérni váltást, de annak a formaruhához tartozó nadrág az ára. Mondhatni a dolgozók gatyája is rámegy a csereingre

– fogalmazott Szabó István.

Mi ezzel a gond?

Ugyanabban az ingben még egy hosszabb műszakot sem lehet ledolgozni, ám a 2018-as béreken dolgozó munkavállalóktól nem lehet elvárni, hogy még a formaruhát is maguk vegyék meg

– mutatott rá a szakszervezeti elnök, hozzátéve, az is kérdés, hogy a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) jelen körülmények között hogyan ellenőrzi a megfelelő formaruha viselését. Hogyan kérik számon, ha a dolgozó egy egész napos műszak közepén egy olyanra cseréli a teljesen átizzadt ingét, amely történetesen nem felel meg a dress code előírásainak?

Korábban ilyenkor elvették a megbüntetett dolgozó minőségi pótlékát, ami havi szinten akár öt-hatezer forintot tesz ki, emellett a BKV-t is megbüntette az ellenőrzést végző szervezet.

Két szakszervezet a Facebook-oldalán azt kéri, ha valakinek van régi vagy használaton kívüli formaruhája, azt ajánlja fel a BKV dolgozóinak. (Képünk illusztráció)


Ne hagyd ki!