Növekedhetnek idén a cafeteria-keretek
Fotó: Shutterstock

Mekkora gavallér a munkahelyed, ha a cafetériáról van szó?

Növekedtek idén az éves cafetéria-keretek a cégeknél egy friss felmérés szerint. Erre 2019 óta nem volt példa. Mutatjuk a számokat.Több juttatás juthat idén

Felmérést készített a cafeteriatrend.hu az oldal hírleveleinek olvasói között arról, hogy miként alakulhat idén a cafeteria-juttatásaik kerete. A felmérésben 604 válaszadó vett részt. A kutatás eredménye azt mutatja, hogy 2019 óta idén először növekedtek a keretösszegek, és megközelítik a három évvel ezelőtti szintet. A felmérés szerint a 2021-ben mért, átlagosan 339.157 forintos bruttó éves cafeteria idén 366.313 forintra emelkedett, ami 8 százalékos növekedést jelent egyetlen év alattírja a portál.

Az előző években erős növekedés volt tapasztalható a 100 ezer forint alatti éves összegeknél. Ez a folyamat erre az évre megfordult. Az előző évi 17 százalékról 11 százalékra csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek 0 és 100 ezer forint közötti értékben adnak juttatásokat éves szinten, vagy nem adnak egyáltalán. Csökkent azoknak az aránya is, amelyek 100 és 200 ezer forint közötti juttatást biztosítanak. Egyre több azonban az olyan cég, amely 200 és 400 ezer forint között ad cafeteriát a dolgozóinak

Hamarosan élelmiszert is vásárolhatunk SZÉP-kártyával

A közelmúltban ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni.

Nagy kérdés, azonban végül hány élelmiszerboltban lehet majd ezt megtenni, mert ez nem minden esetben éri meg a kereskedőknek. Az üzletnek szerződnie kell egy SZÉP-kártya kibocsátó bankkal, a POS terminálját is alkalmassá kell tennie annak elfogadására. Plusz a tranzakciók után levont jutalék. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy a SZÉP-kártya többletforgalmat is hozhat az elfogadóhelyeknek. A változással elvileg 270 milliárd forintnyi összeget – nagyjából az éves magyar élelmiszer kiskereskedelmi forgalom tizedét – lehet átcsatornázni az élelmiszerboltokhoz.

A SZÉP-kártyával éttermekben, múzeumokban, fürdőkben, színházban is lehet fizetni. Ezek a szereplők most joggal tarthatnak attól, hogy bevételük február és május között csökkenni fog. A szállásadók viszont megúszhatják nagyobb veszteségek nélkül. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint október végéig a hazai szállodákban összesen 23,4 milliárd forint volumenű SZÉP kártyát váltottak be a vendégek, ami a belföldi szállásdíj-bevétel 34,3 százalékát tette ki. Ám gyanítható, hogy ezen összeg jelentékeny része nem a február és május közötti időszakban folyt be a szállásadók kasszájába.

Ne hagyd ki!