Ne az apát hajtsd halálra nyáron, vedd fel a fiát diákmunkásnak! Megéri
Fotó:123RF

Ne az apát hajtsd halálra nyáron, vedd fel a fiát diákmunkásnak! Megéri

A nyári szabadságok megszervezése sok cégnél nem egyszerű feladat, gyakran megesik, hogy a maradóknak túlórázniuk kell a feladatok elvégzéséhez. Ezen a gondon enyhíthet a diákmunkások foglalkoztatása.


A túlórázás szabályait a Munka Törvénykönyve rögzíti, így ezen a téren – még ha látszólag jó megoldásnak is tűnik – jogilag meg van kötve a munkáltatók keze. Ám ez az éremnek csak az egyik oldala. A túl sok plusz munka a munkavállalót testileg, mentálisan és pszichésen is megterhelheti, ami egyrészt az elvégzett munka minőségében is meglátszódhat, másrészt a munkamorált is rombolhatja a kimerült, elfásult munkaerő. A túlórázás tehát bár rövid távon, a nyári kiesések pótlására megoldást jelenthet, ugyanakkor hosszú távon a szervezeti kultúrára, a belső munkavállalói hangulatra, elköteleződésre meglehetősen rossz fényt vethet. Érdemes tehát a munkavállalók jóllétére, pihenésére és egyensúlyára is odafigyelni.

Erre kínálhat jó megoldást a nyári diákmunka, írja közleményében a Mind-Diák Szövetkezet, a lehetőségek között megemlítve, hogy akár a főállású dolgozók gyermekeit is foglalkoztathatják a cégek. Ez pedig a szövetkezeti háttérrel dolgozó diákok után járó kedvezmények mellett, a kollégák növekvő lojalitása miatt is előnyére válhat a szervezeteknek.

Ha nyár, akkor diákmunka

Fontos tudni, hogy a 18 év alatti fiataloknak minden esetben szülői hozzájárulásra van szükségük ahhoz, hogy munkába állhassanak, sok szülő pedig ebben a korban évközben még a tanulmányokra szeretné fektetni a hangsúlyt gyermeke életében. Így a nyár számít a főszezonnak, amelyben a Mind-Diák Szövetkezet országos hálózatának köszönhetően megnövekedett kapacitással tudja kielégíteni akár a kereskedelemmel – például a Balaton környéki települések áruházaiban –, akár más vidéki nagyvárosok logisztikával, adatrögzítéssel, gyártással foglalkozó cégeinek fokozott igényeit is.

Munkaadóként érdemes szem előtt tartani, hogy a Szövetkezeten keresztül a végzősöknek is lehetőségük van kedvező feltételek mellett munkát vállalni október végéig, mivel addig ők is tanulói jogviszonyban állnak még az egyetemmel. Ez egyébként ugyanígy igaz azokra a leérettségizett vagy szakközép iskolában végzett tanulókra is, akik nem folytatják szeptemberben a tanulmányaikat. Ez tehát azt jelenti, hogy az elballagott, lediplomázott fiatalokat ugyanolyan kedvező feltételekkel foglalkoztathatják a munkáltatók, mint azokat, akik szeptembertől biztosan visszaülnek az iskolapadba

– mondta Göbl Róbert a Mind-Diák Szövetkezet vezetője.

Jogi és szakmai védőháló

A Mind-Diák Szövetkezet három nagy területen is támogatja, tehermentesíti a munkáltatókat. Egyrészt, a teljes toborzási, bejelentési és szerződéskötési folyamatot elrendezi, amiért szakmai garanciát, vagyis minden felelősséget vállal. A cégeknek tehát elég egy-két nappal a munkába állás előtt jelezni, hogy milyen feladatokra keresnek diákokat, és napokon belül megkezdődhet a közös munka, a betanulás a fiatalokkal. Ráadásul a Szövetkezet biztosít a meghirdetett feladatokra fiatalt, akkor is, ha például betegség miatt kiesne egy diák az előre betervezett időpontban.

Másrészt, a Szövetkezet minden jogi szabályozással tisztában van, így pontos és szakszerű tanácsokat tud adni a munkaadónak a fiatalok foglalkoztatásával kapcsolatban. Segítségükkel elkerülhető tehát, hogy az előírtnál többet, esetleg törvénybe ütköző napszakban dolgozzanak - például a fiatalkorúak - vagy éppen ne kapjanak megfelelő mennyiségű pihenőidőt. A Szövetkezet tehát egy adminisztrációs és jogi védőhálót biztosít minden partnercége és a diákok számára is, így a felmerülő kérdésekben is azonnali tanácsokkal tudnak szolgálni.

A harmadik tényező, ami a diákszövetkezet mellett szól, hogy a rajtuk keresztül foglalkoztatott diákok után a cégek 100 százalékban mentesülnek a SZOCHO befizetése alól. A Szövetkezeten keresztül dolgozó fiatalokkal ugyanakkor ennél is többet spórolhat, hiszen utánuk nem kell sem fizetett szabadságot, sem fizetett ünnepet, de betegszabadságot sem fizetni. Csak a ledolgozott órák után kell költségekkel számolni. Mindez tehát összesen akár havi 30-40 százalék bérjellegű megtakarítást jelenthet.

Konkrét számokban mérve mindez azt jelenti, hogy egy raktáros, csomagoló vagy irodai munkával a több hónapos nyári szezonban a diákoknak kifizetett jövedelem (például bruttó 1500 Ft/óra) és azonos havi bérrel foglalkoztatott főállású munkavállaló teljes foglalkoztatói ráfordítása közötti különbség meghaladhatja a 400.000 Ft-ot.


Ne hagyd ki!