A Los Angeles-i kikötő dokkmunkásai nagyságrendekkel többet keresnek, mint a legtöbb fizikai dolgozói, de ennek meg is van az oka.Létezik ennél jobb?

A Wall Street Journal szerzője, Christopher Mims nemrég kiadott könyvében mutatta be a Los Angeles-i kikötők dokkmunkásainak életét. Egy ottani dokkmunkás éves szinten 100 ezer dollárt is megkereshet, ami átszámítva nagyjából havi 2,5 millió forintnak felel meg. Ez a fizetés nemcsak a kikötőkben, hanem az egész világon is kiemelkedőnek számít, ha melósokról van szó. Mondhatni, az egyik legjobbnak. A Los Angeles-i hajóállomáson több mint 7000 dokkmunkás dolgozik. Na de mégis mivel érdemelték ki ezt az irdatlan mennyiségű pénzt?

Harc a titánokkal

A Los Angeles-i kikötő a világ egyik legforgalmasabb állomása, ahol nap mint nap gigantikus, felhőkarcoló méretű, több százezer tonnás konténerhajók haladnak át. Egyetlen teherhajó tömege meghaladhatja a 200 ezer tonnát, értéke pedig a 100 millió dollárt (30 milliárd forint), ugyanis ezek az óriások jellemzően több mint 20 ezer, árucikkekkel telepakolt konténert szállítanak. A dokkmunkások kritikus szerepet töltenek be a tengeri szállítmányozás globális láncában. Ők azok, akik a dokkokon található hatalmas robotokat irányítják, amelyekkel a konténereket le- és felrakodják a teherhajókra. Ha ők nincsenek, akkor a Kínából beszállított áru soha nem fog eljutni az áruházakba és a háztartásokba. Részben ezért keresnek évente 100 ezer dollárt. Továbbá azért, mert a munka rendkívüli pontosságot igényel. Ráadásul veszélyes.

Pole pozíció

A Los Angeles-i állomás a világ egyik legjobban automatizált kikötője. Az itteni dokkmunkások 28 robotdarut irányítanak. Ezek általában olyan magasak, mint egy háromemeletes ház. Itt található a világ legnagobb kikötői robotdaruja is. Christopher Mims kifejtette, hogy a robotok közelében dolgozó munkások életveszélyben vannak, ugyanis elég egyetlen apró hiba, vagy figyelmetlenség, és a zord masinák egy pillanat alatt halálra zúzzák az embert.

Az igazi nagyágyú

Ha már szóba jöttek a munkadíjak, érdemes megjegyezni, hogy ebben a kikötőben található a világ egyik legjobban fizető civil szakmája is. Mint azt korábban megírtuk, egy Los Angeles-i révkalauz éves szinten 434 ezer dollárt, átszámítva nagyjából havi 11 millió forintot keres. A révkalauz munkája veszélyesebb, és nagyobb szaktudást igényel, mint egy dokkmunkásé. Ők azok, akik benavigálják a konténerhajókat a kikötőbe.

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Ismét hiány lehet WC-papírból? Most nem a járvány miatt

Az alapanyaghiány a papíripart is elérte. Emiatt egyes szalvéták már hiányoznak a boltok polcairól, illetve akadhat gond a WC-papírral is. A szektort a járvány, illetve a műanyag termékek tiltása bolygatta fel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shuttersstock

Már az agrárium is pesszimista: bajban lenne az ágazat?

Míg a gabonatermesztők soha nem látott jó árakon tudják értékesíteni terményeiket, és ezért bizakodva tekintenek előre, addig az állattenyésztési piac egyes szereplőinél jóval nagyobb pesszimizmust tapasztaltak az idei harmadik negyedévben a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzői. Az agrárágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index öt negyedéves emelkedés után kismértékben csökkent.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Nem ellenőrizték, honnan van a pénz, beleszaladtak a jegybank pofonjába

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!