Átlagosan 77 ezer forinttal kereshettek többet a budaiak, mint a pestiek tavaly
Fotó: Shutterstock

Ennyit kerestek a magyarok a NAV és a GKI szerint

Óriási különbségek lehettek az átlagfizetésekben az ország különböző területein tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint. Mutatjuk a Központi Statisztikai Hivatal statisztikáit is!


Nagy eltérések voltak az átlagfizetésekben Magyarországon

Havi bruttó 354 ezer forint volt az átlagos munkaviszonyból származó jövedelem tavaly Magyarországon, ami nettó havi 235 ezer forintot jelentett a NAV adatai szerint. Településtípusokra lebontva a legmagasabb átlagkereset Budapesten volt (nettó 313 ezer forint), a fővárost követik a megyei jogú városok (253 ezer forint), majd a városok (225 ezer forint), illetve a községek (197 ezer forint) a GKI elemzése alapján. Érdekes lehet, hogy átlagosan 77 ezer forinttal vittek többet haza a Budán élők, mint a főváros pesti oldalán lakók.

Az ország legmagasabb átlagértékét az ország egyik legkevésbé lakott településén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornakápolnán mérték, mintegy 535 ezer forintot. A második helyezett a II. kerület volt 498 ezer forinttal, a harmadik pedig Telki 467 ezer forinttal. A legmagasabb mellett a legalacsonyabb átlagos havi nettó érték is borsodi településen, Csenyétén volt: havi 37 ezer forint.

A megyék között Pest és Győr-Moson-Sopron megyék vezettek 2021-ben 259, illetve 254 ezer forinttal. Mellettük magas eredményeket mutattak Fejér (249 ezer forint), Komárom-Esztergom (248 ezer forint) és Vas megyék (235 ezer forint). A legalacsonyabb havi kereseteket Szabolcs-Szatmár-Bereg (179 ezer forint), Békés (191 ezer forint), Nógrád (194 ezer forint), illetve Somogy megyékben (196 ezer forint) lehettek.

Itt vannak a KSH adatai is

A Statisztikai Hivatal szerint 2021 egészében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 438 800, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 449 600 forint volt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 291 800, a kedvezményeket is figyelembe véve 300 500 forintot ért el. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,7, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 450 800, a költségvetésben 409 900, a nonprofit szektorban 419 100 forintot ért el, ami 7,8, 9,5, illetve 15,4 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. Az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések – köztük az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése – hatására a költségvetés bruttó átlagkereset-növekedése meghaladta a nemzetgazdasági átlag emelkedését. A nonprofit szektor jelentős keresetnövekedéséhez hozzájárult, hogy augusztus elejétől számos oktatási intézmény, fenntartójának változása miatt, a költségvetési szektorból ebbe a szektorba sorolódott.


Ne hagyd ki!