Légkalapáccsal betont törő fizikai munkás lábai
Fotó: unsplash.com

Kiderült, mekkora órabérért dolgozik egy egyszerű melós!

Az idei második negyedévben a szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 4 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában mért szintet – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. A felsőbb kategóriákban ismét gyorsul a bérnövekedés üteme: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2020 második negyedévéhez képest 4,4 százalékos bérnövekedést tapasztalt.


​Komoly regionális különbségek

Ma már 1250 forint alatti órabér az ország egyetlen pontjára sem jellemző, ugyanakkor a részletes statisztikák azt mutatják, hogy régiók szerint továbbra is jelentős eltérések tapasztalhatók. Míg Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1300 forint alatt maradt az átlagórabér, Közép-Magyarországon és a fővárosban már az 1900-as szintet is átlépte az órabérek átlagos nagysága.

​További növekedést jósolnak

„A következő negyedévekben arra számítunk, hogy az adatbázisunk többségét adó gyártó- és feldolgozóipari fizikai dolgozók bérnövekedése ismét gyorsulni fog, és

az átlagórabér országos szinten is hamar elérheti az 1500 forintos szintet.

– magyarázza Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója. Szerinte a koronavírus visszaszorulásával ismét egyre erősödik a munkaerőhiány, ráadásul számos szektorban (építőipar, vendéglátás) az átlagosnál nagyobb mértékben ugrottak meg a bérek, ami átmenetileg mindenképpen erősödő konkurenciát képez a munkaerő megszerzése és megtartása terén."

​A középvezetők is többet keresnek

A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2021 első negyedévében átlagosan 4,4 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva – mutat rá Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere. A cégek vezetői szinteken is egyre több munkavállalót vesznek fel, a belépési forgalom (4,2%) jóval felülmúlva a kilépések arányát (2,9%). Érdekesség, hogy a mintegy 60 ezer főt foglalkoztató szolgáltatóközpontok (SSC-k) erőteljes munkaerő bővítésbe kezdtek: a Moore Hungary mintájában az SSC-kbe belépők aránya 12,1% volt, szemben a 2,8%-os kilépési rátával.


Ne hagyd ki!