A gyorsétteremlánc nem teljesítette a kitűzött célokat, ezért a teljesítményalapú bónuszokat is megvágták.


A járvány ezt a céget is megtépázta, aminek a kiküszöbölésére az egyik eszközük az volt, hogy csökkentették a vezetői fizetéseket. Chris Kempczinski vezérigazgató alapfizetését például megfelezték, amit aztán visszaállítottak az eredeti szintre, amikor a cég már kezdte kiheverni a pandémiát. Ennek következtében végezetül 1,25 millió dollár helyett 963,5 ezer dollárt kapott fizetésként. Azért annyira nem engedte el a cég a kezét, ugyanis tavaly a fizetésén felül 10,8 millió dolláros kompenzációt is kapott. Ebből az opciós és részvénydíjak 9,5 millió dollárt tettek ki, amihez még hozzájárultak egyéb kompenzációs formák, például a társaság magánrepülőjének a használata (383 ezer dollár).

Különleges év

Az elmúlt évben a bónuszok és kompenzációk meghatározásában jelentős változást hozott a koronavírus. Mivel a cég nem tudta teljesíteni a kitűzött értékesítési célokat, így a teljesítményalapú bónuszok nem kerültek kiosztásra. Ha ez mégis megtörtént volna, akkor a vezérigazgató további 4,25 millió dollárt zsebelhetett volna be. Bár így is elég szép summát kapott Kempczinski, az összeg jelentősen elmarad a 2019-es, 18 millió dolláros jutalmától.

Kisebb szakadék

Chris Kempczinski 1189-szer nagyobb kompenzációt kapott, mint az átlagos McDonald's dolgozók, akiknek 9124 dollár jutott.

Bár ez az 1189-szeres különbség elsőre soknak tűnhet, az elmúlt év teljesítményalapú bónuszainak megszüntetése, illetve a vezetői fizetések csökkentése jelentősen mérsékelte a bérezési különbségeket a dolgozók között. A vállalat azt is közölte, hogy nyitott a legalacsonyabb bérek növelésére. Azért a képhez az is hozzátartozik, hogy a részvényesek is nyomás alá helyezték a gyorsétterem-láncot, ugyanis túlzásnak tartották a vezetői kifizetések nagyságát a dolgozók jutalékához képest.

A McDonald's nem az egyetlen vállalat, amelynek a részvényesei leszavazták a felterjesztett kompenzációs csomagokat, nemrégiben a Starbucks járt ugyan így.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!