Bár az USA messze van, már hazánkban is érvényesülnek a tengerentúli irányzatok

A járvány visszaszorulásával a világ más régióihoz hasonlóan Magyarországon is egyre jobb helyzetben van a munkaerőpiac. Sokan fontolgatják, hogy ideje új munka után nézni. A döntést azonban érdemes alaposan átgondolni.Tavaly a legtöbb ember foggal-körömmel ragaszkodott a munkahelyéhez. Sokan közülük úgy ítélték meg, a pandémiás gazdasági helyzetben jobb, ha nem ugrálnak a munkahelyek között, és inkább a biztosat választják. Persze itt most azokról beszélünk, akik olyan szerencsés helyzetben voltak, hogy megmaradt a munkájuk. A járvány csillapodtával azonban az emberek elkezdtek mozgolódni. Az otthoni munkavégzés térnyerésével és az újranyitással párhuzamosan erőteljes felmondási hullám indult el a világban. Rengeteg munkavállaló új lehetőségeket keres, saját vállalkozást indít, vagy éppen idejekorán nyugdíjba vonul. Ez a tendencia hazánkban egyelőre nem érezteti komolyabban a hatását, de már nálunk is megjelentek az első fecskék. Egyes szakértők azonban óvatosságra intenek.

Változik a világ

Pontos magyarországi adatok egyelőre nincsenek arról, hogy hány dolgozó hagyta el önszántából a munkahelyét egy jobb élet reményében, az USA-ban viszont komolyan ráfeküdtek a jelenség vizsgálatára. A Labor Department elemzése szerint csak áprilisban több mint 4 millió munkavállaló döntött úgy, hogy ideje felmondani. Három fő indokot soroltak fel az érintettek. Egyesek a fizetésükkel voltak elégedetlenek, mások nem akartak visszatérni az irodai munkavégzéshez, sokan pedig úgy érezték, teljes kiégtek az aktuális munkahelyükön.

Sonja Lyubomirsky, a Kaliforniai Egyetem pszichológus professzora szerint, ha valaki kellő körültekintés nélkül ugrik fejest a „szabad életbe", keserűen megbánhatja a döntését. Sokan ilyenkor arra fókuszálnak, milyen boldogok lesznek, ha végre otthagyják munkahelyüket, azt viszont kihagyják a képletből, mi fog történni hónapokkal később. A boldogság gyakran csupán napokig, esetleg hetekig tart. Egy bizonyos idő után ugyanis megszokottá válik a szabadságérzet, ráadásul előbb-utóbb jönnek a gondok. A szakember szerint számot kell vetnünk magunkkal, vajon tényleg a munkahelyünkkel van a gond, vagy valami saját, belső probléma miatt akarunk váltani? Utóbbi esetén a munkahelyváltás szinte semmilyen javulást nem fog eredményezni.

A Fortune 50-es vezérigazgatók tanácsadójaként dolgozó Annie McKee is egyetért a szakemberrel. Úgy véli, alapvetően egyszerű dolgok sarkallják az embereket a munkahelyük elhagyására. Például egy rossz főnök, toxikus közösség, vagy éppen az állandó és órákig tartó ingázás. McKee szerint 3 dolgot érdemes átgondolni, mielőtt felmondanánk.

Találd meg az utad

Határozd meg, mi az, amit keresel egy munkahelyben, illetve mi ad értelmet a munkádnak? Ha ezt sikerült azonosítani, célravezetőbb kisebb cégeknél, startupoknál elhelyezkedni. A kisebb vállalatoknál nagyobb hatást gyakorolhatsz a mindennapi működésre, így értékesebbnek érezheted a munkádat.

Tervezz előre

Amikor munkát keresel, tervezd meg azt az életvitelt, amelyet végső soron el akarsz érni. Ne ragadj le a következő lehetőségnél, hanem tervezd meg a célodhoz vezető teljes utat. Ez reményt adhat a nehezebb időszakokban, és lesz mibe kapaszkodnod.

Gondolj a munkatársakra

Nem lehet kellőképp hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy kik vesznek körül a munkahelyeden. Milyen emberekkel szeretnél dolgozni? Ha megvan, keress olyan cégeket, ahol valószínűleg álmaid munkatársai fognak várni. Gondold végig, melyek azok az értékek, amelyek számodra a legfontosabbak. Nézz utána a munkavállalói értékeléseket gyűjtő honlapokon, hogy mire számíthatsz a kinézett vállalatnál. Keresd meg az igazit, ne elégedj meg félmegoldásokkal!

The Conversation

Ne hagyd ki!