2020-ban a világon a nők által betöltött munkahelyek 5 százaléka eltűnt, ezt azt jelenti, hogy 64 millió nő veszítette el az állását tavaly. Ennek következtében világszinten 800 milliárd dollárnyi bevételkiesés sújtotta őket-írja a CNBC.


Riasztó eredményeket hozott a koronavírus a nők számára. Nem elég, hogy rengetegen elveszítették az állásukat, számos kutatás rávilágított arra is, hogy sokkal nehezebben tudnak lavírozni a munkahelyi teendők és a családi feladatok között. A távoktatás hatására sok gyerek felügyelete a nőkre hárult, ami komoly terhet jelentett számukra a hétköznapokban. De más dolgok is torzítják a képet.

Egyenlőtlen eloszlás

Az egészségügyi és szociális szektor munkaerejének 70 százalékát nők alkotják. Ezek nélkülözhetetlen, mégis sokszor alulfizetett munkák. Az Egyesült Államok 40 legrosszabbul fizetett iparágában több mint 22 millió ember dolgozik, 64 százalékban nők. Nemcsak az a probléma, hogy ezek a munkák alulfizetettek, bizonytalanok is. Olyan munkakörökre gondoljunk, mint a bolti eladó, házvezetőnő, takarítónő, szobalány, gyermekgondozó, vagy éppen felszolgáló.

Az elmúlt egy évben az Egyesült Államokban 2,3 millió nő hagyta el a munkaerőpiacot. A szakértők szerint ez a tömeges felmondási hullám annak volt az eredménye, hogy a bölcsődéket, az óvodákat és az iskolákat bezárták, így a munka mellett a gyerekek felügyelete is a nők vállára nehezedett, amit sokan nem tudtak megoldani, így az egyikről le kellett mondaniuk. Ennek eredményeképp 4-ből 1 nő arra kényszerült, hogy teljesen elhagyja a szakmáját és a családi teendőkre koncentráljon.

Mi lehet a megoldás?

Az Oxfam International ügyvezető igazgatója, Gabriela Bucher szerint a világ kormányainak drasztikusabb lépéseket kellene tenniük a nők gazdasági biztonságának megerősítése érdekében. Többet kellene a gyermekgondozásba fektetniük és rugalmasabb munkaszerződéseket illene kínálniuk.

Eddig csupán 11 ország vezetett be rövidebb, illetve rugalmasabb munkabeosztásokat a nők támogatására, és csak 36 ország erősítette meg a családi- és fizetett betegszabadság politikáját.

Ahogy a vészhelyzeti intézkedéseket szépen fokozatosan felváltja a hosszútávú gazdasági regenerálódás, úgy kellene kihasználnia a világ kormányainak ezt a lehetőséget, hogy egyenlőbbé és befogadóbbá tegyék a világgazdaságot

- mondta Gabriela Bucher.

A szakértő azt is hozzátette, szükség lenne olyan szociális védőhálókra és ellátási rendszerekre, amelyek támogatják a nők foglalkoztatását és fizetetlen gondoskodási teendőit. Csak így érhető el a tisztességes és fenntartható gazdasági fellendülés.


The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!