A nehezebb foglalkoztatási helyzetűek munkába állását segítenék vele
Fotó: Shutterstock

Támogatás jár a bérköltség után! De kinek?

Új munkaerőpiaci program indul néhány napon belül, amelyben vidéki cégek kérhetnek bérköltség-támogatás az új alkalmazottjaik után. Mutatjuk a részleteket!


Új munkaerő-támogatási program indul

A Vállalkozások regionális munkaerő támogatása programban Budapesten és Pest megyén kívüli cégek pályázhatnak vissza nem térítendő bértámogatásra az újonnan felvett, vidéken regisztrált alkalmazottjaik után augusztus 15-től. A projekt célja, hogy nehezebb foglalkoztatási helyzetűek munkába állását segítse – áll a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) mai közleményében.

A vidéken napokon belül megnyíló lehetőség akár tízezer fő munkába állását segítheti. A közép-magyarországi régióban pedig változatlanul fut a Vállalkozások munkaerő támogatása program

- nyilatkozta Kutnyánszky Zsolt, a TIM iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.

Néhány részlet

A támogatás célcsoportjába tartozik, aki:

  • nem töltötte be a 25. életévét,
  • 25-30 év közötti pályakezdő,
  • 50 év feletti,
  • legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik,
  • legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső,
  • legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból,
  • megváltozott munkaképességű,
  • kisgyermeket nevel,
  • ápolási díjban részesül,
  • vagy a felhívásban később felsorolt vidéki kistelepülések valamelyikének lakosa.

A támogatás nagysága az alkalmazott után a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele. Ha az új munkavállaló több kritériumnak is megfelel a felsoroltakból, a vállalkozás a bruttó bér és szocho 75 százalékáig igényelheti a hozzázárulást. Egy személy után, napi nyolc óra munkaidő esetén legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatás kapható maximum hat hónapon keresztül.

Egyéb részletekről augusztus 15-étől a munka.hu oldalon lehet tájékozódni.

Nőtt a foglalkoztatás

Néhány napja írtunk róla, hogy a legkedvezőbb a munkaerőpiaci helyzet az idei év első három hónapjában Budapesten, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyékben volt.

Az első negyedévben a foglalkoztatottsági ráta a 15-64 évesek körében országosan 74 százalékos volt, és gyakorlatilag minden megyében emelkedett a vizsgált időszakban. Ebből következik, hogy a munkanélküliség csupán 3,8 százalékot tett ki átalgosan.

Kivételt képezett Győr-Moson Sopron, Somogy, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a foglalkoztatásival ellentétben emelkedett a munkanélküliségi ráta. Emellett stagnált a munkanélküliek aránya Fehér, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.


Ne hagyd ki!