Már nem éri meg péknek lenni, még úgy se, hogy drágul a kenyér, mert mert ritka és drága a munkaerő, kevés a profit.Albán pékségek is zárnak

Raskó György agrárközgazdász szerint, a jövőben tönkremennek a kézműves, kis pékségek, pontosabban azoknak a pékségeknek van esélyük fennmaradni, ahol teljes a gépesítés, viszont kérdéses, hogy a kicsiknek arra van-e pénze. Úgy vélte, a sütőipar alaptermékein (fehér kenyér, vizes zsemle, tejes kifli) nincs haszon. A profitot az olcsó munkaerő és a prémium pékáruk jelentik az ágazat számára, mondta a napi.hu-nak. A fehér kenyér csak azért termel némi profitot a pékségeknek, mert tavasszal jelentősen megemelték az árát.

Fehér kenyér nulla profit

A hagyományos zsemléken és kifliken nincs semmilyen haszna egy átlagos pékségnek. A szállításuk során ezek ráadásul igen nagy teret elfoglalnak, ahogyan az üzletek polcain is. A töltött árukból és egyéb prémium termékeikből profitálnak leginkább. Ugyanakkor a túrós táska ára hiába emelkedett a 2016-os 110 forintról a jelenlegi 300-ra volt, az ilyen termékek folyamatosan szorulnak ki a kínálatból, mert drágák, kicsi a forgalmuk és túl sok helyet foglalnak. Csak a nagyok tudnak vele foglalkozni.

Nincs pénz

A másik fő ok, amiért feladják a pékségek, a munkaerő hiánya, illetve drágulása. Gépesítéssel részben megoldható a drága és ritka munkaerő pótlása, azonban a sütőiparban használt alapvető berendezések darabára 10-20 millió forint, amit roppant nehéz kigazdálkodni még egy nagyobb pékségnek is.

The Conversation

Friss

Fotó:Lounge Group

Két marketingmegoldás, ami még a szakmai guruk elismerését is kivívta

Az elmúlt másfél év legjobb szakmai megoldásának nevezték a Coca Cola és a Burger King egy-egy aktivitását a jövő heti budapesti Marketing Summitra készülő vállalati és ügynökségi vezetők. Újfent bebizonyosodott, hogy az önazonos reklám az, ami igazán hatásos.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Dan Gold on Unsplash

Itt a lista, ezek az élelmiszerek drágultak nagyon sokat

Mutatjuk, mi mennyibe kerül most.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!