Nem vonzó a rendőri pálya a fiatalok számára sem
Fotó: Shutterstock

Nem a viccek miatt, felmondási hullám indulhat a rendőrségnél

Véget ért a veszélyhelyzet miatt elrendelt leszerelési tilalom a rendőrségeken. A szakszervezetek ennek apropóján levélben kérték a belügyminisztert, hogy javítson a rendőrök munkakörülményein és oldja meg a létszámhiányból fakadó problémákat, különben tömeges felmondásokra lehet számítani az állományban.


Leszerelések jöhetnek

Június 1-gyel ért véget hazánkban a járványügyi veszélyhelyzet, ami az egyészségügyi dolgozók felmondási- és a rendvédelmi dolgozók leszerelési tilalmának is a végét jelentette.

Sajnos joggal számíthatunk leszerelési hullámra, az elmúlt időszakban sok kolléga jelezte távozási szándékát. Azt, hogy ténylegesen hány rendőr fog a váltás mellett dönteni, néhány hét múlva fogjuk látni, természetesen abban bízunk, hogy minél többen a pályán maradnak

nyilatkozta Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) főtitkára az Indexnek.

A 2020 óta életben lévő tilalom egyszer megszűnt egy rövid időre, akkor 3-4 hónap alatt 1300-1400 rendőr hagyta ott a szolgálatot.

A vírus előtti években minden évben körülbelül 2000-2500-an távoztak, és én úgy gondolom, hogy idén is valami hasonló számra lehet számítani, még annak ellenére is, hogy az év felén lassan túl vagyunk, és a leszerelés eddig nem volt opció

– mondta Pongó Géza.

A szakember arról is beszámolt, hogy a pandémia időszaka jelentős pluszterhelést hozott a rendőröknek. Ha akkor a rendvédelmi dolgozók leszereltek volna, veszélybe került volna több feladat ellátása. Ebből a szempontból tehát volt értelme a tilalomnak. Viszont az lenne az ideális állapot, ha a rendőrök nem csak egy korlátozás miatt maradnának a pályán. Az ilyen megtartó erő eléréséhez azonban komoly változásokra van szükség.

Ebben kellene javítani

Az FRSZ az említett problémákat felvetett a belügyminiszternek is.

Kinevezéséhez gratuláltunk és levélben jeleztük neki, hogy ahhoz, hogy a rendőrség jogszerűen és szakszerűen működjön, javítani kell a munkakörülményeken, ami a létszámhiányból fakadó problémákra is megoldást kínálna

– tájékoztatott a főtitkár.

A szakember szerint a rendőri állomány megtartásához egyebek mellett egy jelentős bérfejlesztésre mindenképpen szükség lenne, amit kedvező előmeneteli rendszerrel kellene kombinálni. Fontos lenne a lakhatás támogatása is, hiszen például a Budapesten szolgáló rendőrök 70 százaléka vidéki, a lakásbérleti díjak viszont extrém magasak a fővárosban.

Van olyan kollégám, aki háromgyermekes édesapaként nettó 260 ezer forintot keres, és abból havonta 60 ezer forintot félre kell tennie a benzinre. Hogy lehetne manapság 200 ezer forintból megélni?

– vetette fel a problémát Bárdosi Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke azzal kapcsolatban, hogy a benzintámogatás 15Ft/Km-es mértéke sem lehet manapság elégséges a rendőrségnél.

A szakemberek továbbá arról is említést tettek, hogy a rendvédelemben szolgálatot teljesítők bár január 1-jétől 10 százalékos illetményemelést kaptak, valamint jogosultak voltak egyszeri, hathavi fegyverpénzre is, a rendőri hivatás továbbra sem vonzza a fiatalokat.


Ne hagyd ki!