A szabadúszóknak platformot biztosító francia Malt vállalat azt tervezi, hogy egész Európára kiterjeszti a szolgáltatásait, melyhez most 80 millió eurós befektetés kapott.

Manapság jó francia, technológiai vállalatnak lenni. A La French Mission adatai szerint a francia technológiai startapok 2021-ben eddig több mint 2,3 milliárd eurót tehettek zsebre a különböző kockázati tőkebefektetők jóvoltából.

Bár a Malt 80 millió eurós finanszírozása eltörpül a szektor nagyágyúi mellett, a tőkebevonási eredmények mögött tudatos döntések állnak – írja a Sifted. A vállalat vezérigazgatója, Vincent Huguet elmondta, hogy direkt nem akartak sok befektetőt bevonni az üzletükbe. Viszont biztosra mentek, hogy a kiszemelt támogatóik zsebében rengeteg pénz lapuljon. Így ha további tőkebevonásra lesz szükségük, gond nélkül lezavarhatják a finanszírozási köröket.

​Mi a különbség?

A Malt első ránézésre teljesen hétköznapi szabadúszó-platformnak tűnik, így felmerülhet a kérdés, hogyan versenyezhet olyan népszerű piaci szereplőkkel, mint a Freelancer.com, a Fiverr, vagy az Upwork? A francia cég szolgáltatásai nagyon hasonlóak az említett vállalatokéhoz. Szabadúszókat kötnek össze számukra alkalmas munkalehetőségekkel. Vincent Huguet szerint az igazán nagy különbség az, hogy a Malt a kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatokat is bevonta az üzleti modelljébe, míg az ismert platformok egyelőre inkább az előbbiekre fókuszálnak.

A Malt platformján jelenleg nagyjából 250 ezer szabadúszó és több mint 40 ezer vállalat található. Utóbbiak nagyrészét egyelőre kis- és középvállaltok, illetve startupok teszik ki, de ez a tendencia komoly változásokon mehet keresztül az elkövetkező években. Ennek az egyik legfőbb előhírnöke, hogy Franciaország 40 legértékesebb, tőzsdén is bejegyzett társaságának a 80 százaléka már a Malt szolgáltatásait használja. A francia startup mindezek mellett mesterséges intelligenciával is segíti a vállalatokat, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb munkavállalót. A Malt jelenleg a francia, a német és a spanyol piacon működik. A most bevont 80 millió eurós befektetést arra akarja használni, hogy egész Európára kiterjessze a szolgáltatásait. A finanszírozási kört a Goldman Sachs Growth Equity és az Eurazeo vezette. Növekvő népszerűségét jelzi, hogy havonta több mint 8 ezer új szabadúszó regisztrál a platformra.

​Van-e jövője a szabadúszóknak?

Röviden, van. Attól függetlenül, hogy a javuló járványügyi adatok következtében egyre több munkavállaló visszahívja a dolgozóit az irodákba, úgy néz ki, a szabadúszók alkalmazása is egyre csábítóbb a vállalatoknak. A Malt jelenlegi partnereihez hasonló vállalatok az elkövetkezendő években úgy tervezik, hogy a munkabérekre szánt költségvetésük 20-30 százalékát szabadúszókra szánják.

Emellett az Orbis Research kutatása szerint a szabadúszókkal foglalkozó vállalatok globális piaci értéke 2026-ra elérheti a 7,5 milliárd eurót. 2019-ben ez az érték „csak" 2,7 milliárd euró volt. Az Orbis arra is rámutatott, hogy az 5 legnagyobb vállalat a piac csupán 25 százalékáért felel, így rengeteg hely van az olyan startupoknak, mint a Malt.

The Conversation

Friss

123rf

Rossz számlák miatt bukhatjuk az otthonfelújítási támogatást

Alaposan felpörgette az építőipart az utóbbi idők egyik legnagyobb volumenű lakásfelújítási támogatási programja. A 2021. január 1-jével startolt otthonfelújítási támogatással együtt a lakásfelújítási szakmunkákhoz kapcsolódó számlázási kérdések is előtérbe kerültek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A két tesó csípős cukorkákkal robbantott bankot

A 26 éves JJ és a 19 éves Rudy Jimenez élete egyetlen év alatt olyan fordulatot vett, amelyre egyikőjük sem számított. Az Egyesült Államokban, Houston közelében élő mexikói testvérpár mellékesként indított el egy kis online webshopot, amely csupán 12 hónap több mint 30 milliós bevételt generált.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy megnyerő önéletrajz érdekében kerüld el ezt a 6 bakit!

Manapság fontosabb, mint valaha, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod. Hiába áll rendelkezésre az interneten CV készítési útmutatók tömkelege, sokan mellényúlnak. Nézzük, mire érdemes figyelni az önéletrajz elkészítésekor!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!