A szabadúszóknak platformot biztosító francia Malt vállalat azt tervezi, hogy egész Európára kiterjeszti a szolgáltatásait, melyhez most 80 millió eurós befektetés kapott.

Manapság jó francia, technológiai vállalatnak lenni. A La French Mission adatai szerint a francia technológiai startapok 2021-ben eddig több mint 2,3 milliárd eurót tehettek zsebre a különböző kockázati tőkebefektetők jóvoltából.

Bár a Malt 80 millió eurós finanszírozása eltörpül a szektor nagyágyúi mellett, a tőkebevonási eredmények mögött tudatos döntések állnak – írja a Sifted. A vállalat vezérigazgatója, Vincent Huguet elmondta, hogy direkt nem akartak sok befektetőt bevonni az üzletükbe. Viszont biztosra mentek, hogy a kiszemelt támogatóik zsebében rengeteg pénz lapuljon. Így ha további tőkebevonásra lesz szükségük, gond nélkül lezavarhatják a finanszírozási köröket.

​Mi a különbség?

A Malt első ránézésre teljesen hétköznapi szabadúszó-platformnak tűnik, így felmerülhet a kérdés, hogyan versenyezhet olyan népszerű piaci szereplőkkel, mint a Freelancer.com, a Fiverr, vagy az Upwork? A francia cég szolgáltatásai nagyon hasonlóak az említett vállalatokéhoz. Szabadúszókat kötnek össze számukra alkalmas munkalehetőségekkel. Vincent Huguet szerint az igazán nagy különbség az, hogy a Malt a kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatokat is bevonta az üzleti modelljébe, míg az ismert platformok egyelőre inkább az előbbiekre fókuszálnak.

A Malt platformján jelenleg nagyjából 250 ezer szabadúszó és több mint 40 ezer vállalat található. Utóbbiak nagyrészét egyelőre kis- és középvállaltok, illetve startupok teszik ki, de ez a tendencia komoly változásokon mehet keresztül az elkövetkező években. Ennek az egyik legfőbb előhírnöke, hogy Franciaország 40 legértékesebb, tőzsdén is bejegyzett társaságának a 80 százaléka már a Malt szolgáltatásait használja. A francia startup mindezek mellett mesterséges intelligenciával is segíti a vállalatokat, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb munkavállalót. A Malt jelenleg a francia, a német és a spanyol piacon működik. A most bevont 80 millió eurós befektetést arra akarja használni, hogy egész Európára kiterjessze a szolgáltatásait. A finanszírozási kört a Goldman Sachs Growth Equity és az Eurazeo vezette. Növekvő népszerűségét jelzi, hogy havonta több mint 8 ezer új szabadúszó regisztrál a platformra.

​Van-e jövője a szabadúszóknak?

Röviden, van. Attól függetlenül, hogy a javuló járványügyi adatok következtében egyre több munkavállaló visszahívja a dolgozóit az irodákba, úgy néz ki, a szabadúszók alkalmazása is egyre csábítóbb a vállalatoknak. A Malt jelenlegi partnereihez hasonló vállalatok az elkövetkezendő években úgy tervezik, hogy a munkabérekre szánt költségvetésük 20-30 százalékát szabadúszókra szánják.

Emellett az Orbis Research kutatása szerint a szabadúszókkal foglalkozó vállalatok globális piaci értéke 2026-ra elérheti a 7,5 milliárd eurót. 2019-ben ez az érték „csak" 2,7 milliárd euró volt. Az Orbis arra is rámutatott, hogy az 5 legnagyobb vállalat a piac csupán 25 százalékáért felel, így rengeteg hely van az olyan startupoknak, mint a Malt.

The Conversation

Friss

Milliárdos büntetést kapott a koronavírus elleni védelmet ígérő divatmárka

Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Elképedsz a budapesti lakásárakon? Prága és Pozsony is drágább

A Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ben csupán Rómában csökkent az új építésű lakások ára. Regionális összevetésben Budapest olcsónak számít, még akkor is, ha az itt élők ezt másképpen érzékelik.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Óvatosan a negatív értékelésekkel, mert a sértődős szolgáltató visszavág

Az Egyesült Államokban működő, épületek karbantartásával foglalkozó Executive Roof Services (ERS) vállalat 112 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos pert akasztott egy washingtoni pár nyakába. Az ERS egy negatív online értékelés miatt fordult a bírósághoz.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!