Lány home officeban rágja a ceruzát két munka között
Fotó: Unsplash

A home office-os dolgozók sunyiban halmozzák az állásokat, milliós fizetésért

A másodállások eddig sem álltak távol a dolgozóktól, a home office elterjedése azonban új dimenziókat nyitott meg a munkavállalók előtt. Már olyanok is akadnak, akik egyszerre több főállást között is lavíroznak, sok esetben milliókat kaszálva a távmunkának köszönhetően.


100 órás munkahét

A fehérgalléros munkavállalók többnyire arra használták a home office adta „szabadságot", hogy rendezzék a munka-magánélet egyensúlyukat és több időt töltsenek a családjukkal. A Wall Street Journal azonban felfedezett egy olyan közösséget is, amelynek tagjai sztahanovistaként halmozzák a munkahelyeket. A hírportál felvette a kapcsolatot a csoport egyes tagjaival, akik életében egyáltalán nem ritka a 100 órás munkahét és az évi 600 ezer dolláros, azaz nagyjából 180 millió forintos fizetés. Ahol kereslet van, ott kínálat is van, így nemrég megjelent egy honlap is, amely kifejezetten a munkahely-halmozó embereknek segít elérni a pénzügyi függetlenséget. Ez az overemployed.com.

Az információ ereje

Az overemployed.com-ot egy magát Isaac-nek nevező ember indította el idén áprilisban. Annyira pörög az oldal, hogy Isaac 2022-ben már egy saját könyvet is ki fog adni. A honlap alapvetően nem állásokat kínál, hanem egyfajta útmutatóként szolgál a munkahalmozási indíttatásokkal rendelkező olvasóknak. Isaac a saját történetével inspirálja a látogatókat. Elmondása szerint egy meghiúsult előléptetési kérelem miatt tavaly fel akart mondani a munkahelyén. Néhány hónap után talált egy másik munkahelyet, de úgy döntött, mégsem mond fel az aktuális főnökének. Inkább két főállásban dolgozott egyszerre. Mivel a pandémia alatt mindkét munkahelye engedélyezte az otthoni munkavégzést, így heti 40 órába be tudta sűríteni az összes teendőjét. Párhuzamosan végezte a feladatait. Így végül 300 ezer dolláros többlettel zárta a tavalyi évet. Így született meg az overemployed ötlete, amely egyre népszerűbb a munkamániások köreiben. A Wall Street Journal beszámolóját követően emberek ezrei lepték el az oldal Discord csatornáját. Augusztus 9-én még 766 tagja volt a csoportnak, nyolc nappal később pedig már több mint 2300.

Tippek, trükkök, praktikák

A közösség célja egymás segítése. A tagok megosztják egymással tapasztalataikat, például olyan praktikákat, amelyek segíthetnek elkerülni a jogi problémákat (ne feledjük, a tagok többnyire titkolják, hogy két főállásuk van).

A résztvevők túlnyomó többsége informatikai, biztonsági, vagy pénzügyi területen dolgozik. Ha valaki csatlakozik a közösséghez, be kell mutatkoznia, és el kell mondania, hogy milyen tudása és munkatapasztalati vannak, illetve, hogy mi a célja a csoporttal.

Vannak, akik csak mellékállást keresnek, de olyanok is akadnak, akik egyszerre három főállás között lavíroznak. Utóbbiak többnyire arról számoltak be, hogy három munkahely hosszútávon nem menedzselhető sikeresen. Az egyik háromállásos tag elmondta, hogy éves szinten 785 ezer dollárt (235,5 millió forint) keres, de kiegyezne 500 ezer dollárral is, ugyanis már nem nagyon bírja a megfeszített tempót.

Mindenesetre várható volt, hogy a munkavállalók előbb-utóbb kihasználják a home office előnyeit. Az viszont már kérdéses, hogy a rengeteg plusz stressz és feszültség megéri-e a fizetéskiegészítést… Főleg, ha a dolgozó alapvetően nincs rászorulva. Ezt mindenki döntse el magának.

Ne hagyd ki!