Laptop kezek kutya

A brit munkavállalók átlagosan másfél napot töltenek az irodában, és csak 13 százalékuk jár be péntekenként – derül ki egy felmérésből.


A hétközép a csúcs

Az Advanced Workplace Associates mintegy 50 ezer brit irodai dolgozó munkába járási szokásait vizsgálta júniusban és júliusban - írja a BBC.

Az átlagos jelenlét 29 százalékos volt, ezen belül a hét közepén voltak benn a legtöbben, a dolgozók mintegy 39 százaléka.

A pandémia idején az irodák kiürültek, a korlátozások enyhítése után sok cégnél kompromisszumként hibrid munkavégzést tettek lehetővé.

A Covid előtt a brit alkalmazottak átlagosan 3,8 napot töltöttek az irodában hetente - derül ki a kutatásból, amely lefedte a bankszektort, az energiaszektort, a mérnöki, az egészségügyi, a biztosítási és a tech szektort.

Bank vs. tech

Az Advanced Workplace Associates más országokban is megvizsgálta, hogyan alakultak a távmunka számai a pandémiás korlátozások feloldása után. Kiderült, hogy ezek nagyjából megegyeznek az Egyesült Királyságban kapott adatokkal.

A felmérés során 12 országban vizsgálták 27 ezer irodai dolgozó munkába járási szokásait.

Eszerint az emberek átlagosan 1,4 napot töltöttek hetente az irodában, míg a pandémia előtt 3,8-at.

Az átlagos dolgozói jelenlét 26 százalékos volt, hétközepi 35 százalékos csúccsal.

Észak- és Dél-Amerikában volt a legalacsonyabb az irodai jelenlét. A vizsgált szektorok közül a bankira volt a legjellemzőbb a bejárás, és a techre a legkevésbé.

Felemás siker

A kutatásból az is kiderült, hogy ahol hibrid munkarendet vezettek be, vagyis ahol a munkáltató meghatározta, hogy a dolgozóknak hány napot kell benn tölteniük, magasabb volt a dolgozói jelenlét, mint ahol nem. Ugyanakkor ezek az alkalmazottak látszólag igyekeztek kevesebbet bejárni az elvártnál.

Ha egy munkáltató bízik a csapatában, és rájuk bízza, hogy mikor járnak be, a bejárás arány ott majdnem olyan magas – 41 százalék -, mint ahol kötelezővé tették a heti három napnyi irodai munkát.

Itt írtunk arról, hogy áll a világ legnagyobb négynapos munkahét kísérlete, amely szintén a szigetországban zajlik, már több mint nyolc hete.

The Conversation

Ne hagyd ki!