A magyarok 49 százaléka szívesen vállalkozna, 51 százalékuk meg van arról győződve, hogy képes lenne működtetni egy céget.

Miért vállalkoznánk?

A megkérdezettek háromnegyede számára az önállóság vonzó, azaz hogy a magunk főnökei lehetünk. A második leggyakoribb érv a vállalkozói lét mellett az, hogy azzal foglalkozhatunk, ami a szenvedélyünk. 69 százalék gondolja ezt így. A harmadik legfontosabb szempont pedig az, hogy egy vállalkozás indításával extra bevételre tehetünk szert. Sokat nyom a latban az is, hogy vállalkozóként folyamatosan gyarapíthatjuk a tudásunkat és hogy magunk oszthatjuk be az időnket. Mindez az Amway Globális Vállalkozói Jelentés 2020 kiadványból derül ki.

Mibe kezdenénk?

A legtöbben (56 százalék) az e-kereskedelem iránt érdeklődik, de közel ugyanennyien tartják vonó üzleti lehetőségnek a közösségi értékesítést is. A tradicionális üzleti forma népszerűsége is töretlen, 51 százalék szívesen tevékenykedne így. Magyarországon egyébként a 3 év alattiak és a magasabb jövedelműek inkább gondolkodnak azon, hogy belevágnak egy saját vállalkozásba. És hogyan szereznénk ügyfeleket? 68 százalék az ismeretségi körében próbálkozna. A közösségi média a megkérdezettek szerint kiemelt jelentőségű egy vállalkozás sikerre vitelében, az ügyfélszerzésben és az eladás támogatásában is. A baj ott van, hogy 10-ből 4-en azt mondták: jelenleg nincs elég ismerősük a sikerhez. A felmérésben részt vevők negyedénél pedig a megfelelő tudása is hiányzik ahhoz, hogy sikeresen üzletelhessen a közösségi média felületeken.


Friss

Fotó:123RF

Egy éve lehagytuk vele a világot, emlékszel az első gyors utalásodra?

Egy év alatt, az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása óta csaknem 150 millió tranzakció teljesült azonnal.

Az AFR a világon egyedülálló módon, minden bank számára kötelezően és egyidőben indult el tavaly március 2-án. A tranzakciók 99 százaléka öt, 96 százaléka két másodpercen belül ért célba

- mondta a köztévének Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója hozzátéve, a tranzakciók kétharmada egy másodperc alatt teljesült.

Mit tud az ARF?

A rendszer háromféle másodlagos azonosító bevezetésével indult el, így nem kell megjegyezni a hosszú bankszámlaszámokat, hanem elég például a mobiltelefonszámot, vagy e-mail címet regisztrálni. Ezt a szolgáltatást már több mint százezren használják. Az elmúlt egy év tapasztalatai szerint a tranzakciók több mint egyharmadát hétvégén vagy este indították el a rendszerben. Az MNB, a GIRO Zrt. és a kereskedelmi bankok fejlesztése az utóbbi 30 év legnagyobb pénzügyi innovációja volt Magyarországon.

Az azonnali utalás elvileg már 2019. július 1-én elindult volna, de az élesítést elhalasztották, mert nem minden bank tudott időben felkészülni. A fejlesztés nagyon komoly feladat volt, a Bankszövetség szerint 30-40 milliárd forintot és több százezer munkaórát emésztett fel.

Ne hagyd ki!