Tableten Netflix és popcorn
Fotó: Shutterstock

5+1 film a Netflixen, amit látnod kell, ha meg akarod érteni a gazdaságot

Hogyan lesz egy turmixügynök egy világcég elnöke? Hogyan nyúlják le a nagy cégek az ötleteinket fillérekért? Mi okozta a globális válságot 2008-ban és miért van kódolva a következő a rendszerben? 5 filmet és egy minisorozatot gyűjtöttünk össze, melyek nemcsak ezekre a kérdésekre adnak választ, de segítenek jobban megérteni a gazdaság működését.​Bennfentesek – több, mint Margot Robbie a fürdőkádban

Ha mindent tudni akarsz a 2008-as válságról és arról, hogyan is működik a pénzvilág, ez a neked való film. Semmi összeesküvés elmélet, csak a tények. Bár erősen az amerikai bankszektor és a vezetés ellen hangol a film, a pénzvilág minden fontos szereplője megszólal benne, elképesztően alapos kutató és újságírói munka áll a film mögött

Azért azt eláruljuk, hogy ez nem egy könnyű esti film, de a téma súlyossága ellenére érthető és tanulságos. Nem olyan, mint a szintén népszerű és igaz történeten alapuló „Nagy Dobás" Christian Bale-el. Nincs Margot Robbie a fürdőkádban egy pezsgővel és Selena Gomez sem magyaráz benne Las Vegasban. Az a belépő szint. A Bennfentesek pedig a rideg tények világába kalauzol minket, a hollywoodi manírokat teljesen levetkőzi, kegyetlen alapossággal tesz fel kérdéseket és mutatja meg a világ legnagyobb pénzembereit. És azokról is sokat elárul, akik nem vállalták a szereplést...

​Fyre – a legnagyobb buli, amit meg sem rendeztek

Hogyan lehet eladni valamit, ami még csak a tervezőasztalon hever?

A válasz: ma már könnyen. Fizess meg néhány nemzetközi influenszert, modellt (celebet) és hitesd el, hogy a terv már tulajdonképpen létezik.

Megrázó sztori arról, hogy milyen ereje van ma annak, hogyha egy jó reklámfilmet forgatunk egy nem létező fesztiválról. Persze nem azt tanulhatjuk meg belőle, hogyan verjük át az embereket. Hanem, hogy egy terv kivitelezésénél mennyi minden csúszhat félre, mennyi változó van és meddig érdemes feszíteni a húrt.

És azt is, hogy egy álom mekkora károkat okozhat…

​Founder - a gyorsétterem és ami mögötte van

Tudtad, hogy a legnagyobb biznisz a McDonalds-ban nem is hamburger eladás? Na de spoilerek nélkül ez egy elképesztő vállalkozó-sztori, annak minden szépségével és árnyoldalaival. Ray Kroc az 1950-es években még egy turmixgépgyártó cég egyszerű értékesítője volt. Azonban jókor volt jó helyen, és meglátta az étteremtulajdonos McDonald fivérek fantasztikus újítási ötleteit. Elég egyetlen idézet a filmből, amiért érdemes megnézni:

„A világon semmi sem helyettesítheti a jó öreg kitartást, a tehetség sem. Nincs gyakoribb a tehetséges, ámde sikertelen embernél. A zsenialitás sem. Az el nem ismert zsenialitás közhelynek számít. A műveltség sem, hiszen a világ tele van művelt bolondokkal. Egyedül csak a kitartás és az elszántság bír erővel."

​Társadalmi dilemma – amit tudsz, csak nem mered bevallani

Elrettent és tanít. Tudjuk, hogyan működik a közösségi média, tudjuk, hogyan próbálnak rajta keresztül manipulálni minket, mégis bedőlünk. Hihetetlen alapossággal tárja fel nekünk ez a film a részleteket. Mivel mindenki érintett, vagy felhasználóként vagy üzletet lát ebben, ezt látni kell.

​Van rá magyarázat: a pénz

Elköltjük, kölcsönadjuk vagy gyűjtögetjük. Beszéljünk a pénzről és csapdáiról, amelyekbe beleszaladhatunk, a hitelkártyáktól a kaszinókon és átveréseken át a diákhitelig. Ez egy szájbarágós film a pénzügyekről, meglepő fordulatokkal.

​A milliárd dolláros forráskód - kis hal, nagy hal

Ezt a sztorit már hallottuk. Amikor a nagy hal lenyúlja a kis startupot. A négy részes minisorozat ráadásul igaz történeten alapul és magyar kötődése is van, egészen pontosan Salgótarjánban is forgatták. Megtanulhatjuk belőle, mennyire naivak tudunk lenni, milyen elképesztő bátorság kell egy cégalapításhoz és mennyi zsenit nem ismerünk fel időben. Kitűnő film a Happy End-ről…


Ne hagyd ki!