Az előrejelzések szerint elképesztő növekedés várható az emberiség által előállított adatmennyiségben a következő 5 évben.


Ha valami egyszer beindul, nincs megállás. Erre az egyik legjobb példa az internet világa és az előállított adatok mennyisége. A vírus hatásra ezen a területen is robbanásszerű növekedés volt tapasztalható. Az elmúlt évben 64200 milliárd gigabyte-nyi adatot hoztak létre, illetve másoltak le globálisan. 2020 és 2025 között az emberiség valószínűleg kétszer annyi adatot fog generálni, mint ami jelenleg létezik, írja a Világgazdaság az IDC kutatócég előrejelzéséről.

Nem a legjobb irány

Jogos a kérdés, hogy hol tárolják ezeket az adatokat, van-e egyáltalán elég hely? Tavaly globálisan 6,7 zettabyte (6700 milliárd gigabyte) volt az emberiség tárolási kapacitása. Ebből is látszik, hogy a 2020-ban létrehozott adatmennyiség csupán 2 százaléka került tárolásra. Számos adatot fogyasztási céllal hoznak létre, sokszorosítják, vagy éppen felülírják, így jön ki a matek.

Egyre több adatot hozunk létre, amihez egyre kevesebb táróló készül, ergo az évek előrehaladtával folyamatosan kevesebb információ kerül mentésre. A szakértők szerint ez rossz irányzat, mégpedig az alábbiak miatt:

  • a digitális ellenállóképesség megteremtéséhez szükségesek az adatok
  • a cégeknek információra van szükségük az ügyfeleikről, partnereikről, alkalmazottjaikról, hogy megfelelően kialakíthassák a vállalati kultúrát és a felhasználói élményt
  • innovatív megoldásokat adatok nélkül nem tudnak majd kidolgozni a vállalatok
A két legtöbb adatot termelő szegmens az IoT (dolgok internete) és a közösségi média lesz.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Legyőzni a Facebook-ot? Ez a cég megpróbálja

Korunk egyik legnépszerűbb közösségi média platformja, a Reddit bejelentette, hogy a világ legnagyobb tartalomgyártói közösségét akarja felépíteni. Az akcióterv már kész, a vállalat a napokban nagyszabású toborzásba kezdett.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Elköltözött a jegybank, Matolcsyék is megtudják, mivel jár egy felújítás

A Magyar Állam - mint a Magyar Nemzeti Bank részvénytulajdonosa - nevében a tulajdonosi jogok gyakorlására jogosult pénzügyminiszter részvényesi határozatban rendelkezett arról, hogy a jegybank alapító okiratában az MNB székhelye 2021. november 1-től a 1013 Budapest, Krisztina körút 55. cím alatt található.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Csak sírnak a fiatalok vagy tényleg kevésbé becsülik meg őket a munkahelyükön?

A K&H ifjúsági indexének eredményei szerint 2021 második negyedévében a dolgozó fiatalok 39 százaléka érezte magát megbecsültnek a munkahelyén. Ez markáns csökkenés a 2020 utolsó és 2021 első negyedévében mért 48, illetve 49 százalékos eredményekhez képest.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!