Akár egymillió forinttal is többet kell fizetnie egy dohányosnak az életbiztosításért – derül ki a bankmonitor.hu számításából.


Felár az extra kockázatért

A dohánytermékek fogyasztásáról szóló szabályozás szigorításával párhuzamosan Magyarországon is megjelentek azok az életbiztosítások, amelyek különböző díjkategóriába sorolják a dohányzó és nemdohányzó biztosítottakat. Ezek alapján a cigarettázóknak többet kell fizetniük a dohányzás jelentette extra kockázatért.

A bankmonitor.hu kiszámolta, hogy egy 30 éves biztosított esetében egy 20 éves tartamú életbiztosítás díjai miként alakulnak 10, 15 és 20 milliós biztosítási összegekre számolva. A díjkülönbség napi 6 szál cigaretta felett már 30 százalék, ami azt jelenti, hogy a 20 év alatt összesen 500 ezer és 1 millió forint közötti felárat fizet a dohányzó a káros szenvedélyéért.

A díjkülönbség azt fejezi ki, hogy mennyivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy ki kell fizetni a biztosítási összeget, vagyis bekövetkezik a haláleset. A biztosítók minden esetben valós statisztikai adatok alapján határozzák meg a biztosítások díjtételeit, így a dohányzó és nemdohányzó díjkülönbség valódi képet mutat arról, hogy mennyivel veszélyesebb az élete egy dohányzónak.

Ujjbegyből vett vérrel ellenőrzik a dohányzást

A piaci gyakorlat szerint a biztosítók úgynevezett kotinin-, vagy szárazvérteszttel állapítják meg, hogy az adott ügyfél jogosult -e az alacsonyabb, nemdohányzó díjra. Ez a szerződéskötés előtt történik, és az ujjbegyből vett vérminta alapján végzik el a vizsgálatot. Negatív teszt esetén a biztosítási szerződés megköthető a nemdohányzó díjjal.

Ha a biztosítási tartam során a biztosított dohányozni kezd, azt be kell jelentenie a biztosítónak. A biztosítási feltételek szerint a biztosító jogosult a tartam alatt a dohányzási szokást ellenőrizni.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!