Egy megfázás kellékei: forró tea és papírzsebkendő
Fotó: Unsplash

Egy betegség sokba kerülhet! Így csökkentheted a költségeit!

A hideg beköszöntével megszaporodik a fertőző betegségek megjelenése. A kellemetlen tünetek mellett sokszor anyagi terhet is jelentenek az egészségügyi problémák. Szerencsére az egészségbiztosítások segítségével van mód arra, hogy olcsóbban jussunk hozzá gyógyszerekhez, gyógyászati segédeszközökhöz vagy magánorvosi kezelésekhez.


Hogyan működnek az egészségbiztosítások?

A magán egészségbiztosítások 3 alaptípusát különböztetjük meg. Vannak:

  • szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások
  • összegtérítéses egészségbiztosítások
  • és kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítások.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások a magánorvosi ellátásra érvényesek. Ha ilyen típusú szerződésben állunk egy egészségbiztosítóval és szükségünk van valamilyen orvosi vizsgálatra, akkor a szolgáltató állja helyettünk a költségeket. Ez azt jelenti, hogy csupán egy havi néhány 10 ezer forintos biztosítási díjat kell fizetünk a magánegészségügy használatáért.

Az összegtérítéses egészségbiztosítás az egészségünkkel összefüggő biztosítási eseményekre érvényes. Ilyen lehet például a kórházi tartózkodás, a műtét vagy egy hosszabb betegség. A hatályosságot a szerződés tartalma határozza meg pontosan, ezért ezzel érdemes teljesen tisztában lennünk. Az összegtérítéses egészségbiztosítás egy fix és szabadon felhasználható összeget fizet. Ez nagyon jól jöhet, hiszen a gyógyszerek, a kezelések vagy a gyógyászati segédeszközök súlyos kiadást jelenthetnek. Arról se felejtkezzünk el, hogy a táppénz alatt nem kapjuk meg a teljes fizetésünket (a szokásos bevételünknek csak 50-60 százalékával számolhatunk).

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítások olyan súlyos egészségügyi problémákra érvényesek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a rák. A kritikus betegségek gyógyítása más országokban jóval előrébb jár, mint Magyarországon. Azonban saját zsebből fizetve hatalmas kiadást jelentene a külföldi egészségügy. Az egészségbiztosítás segítségével kiszámíthatóbb és megfizethetőbb áron juthatunk hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz.

Hogyan spórolhatunk az egészségbiztosítás segítségével?

Az egészségbiztosítások díját többféle faktor határozza meg, ezért mindenki számára egyedi lehet a költség. A díjakat főként:

  • az egészségi állapot
  • és az életkor alakítja ki.

Fiatalabb korban és egészséges állapotban jóval alacsonyabb díj kerülhet a szerződésünkbe egy későbbi életkorban és rosszabb egészségi állapotban indított egészségbiztosításhoz képest.

Az egészségbiztosítások azonban még egy magasabb biztosítási díj mellett is előnyösek lehetnek, hiszen kiszámíthatóvá teszik az orvosi költségeket. Ha saját zsebből fizetjük a magánorvost vagy a gyógyszerek költségeit, akkor váratlan és hatalmas kiadásokkal találhatjuk szembe magunkat. A biztosító ennek a kiszámíthatatlanságnak a terhét veszi le a vállunkról.

Az alacsonyabb biztosítási díj érdekében is megéri figyelmet fordítanunk az életmódunkra. Étkezzünk egészségesen és gondoskodjunk a rendszeresen végzett mozgásról is.

Egészségbiztosítás a téli fertőző betegségekre?

Az egészségbiztosítások fertőző és krónikus betegségek esetén is fontos szerepet tölthetnek be abban, hogy a beteg anyagi biztonságban lábadozhasson. De vajon milyen egészségbiztosítási szolgáltatások lehetnek különösen hasznosak, ha a fertőző betegségekre gondolunk?

  • 1.Házivizit

Ez a szolgáltatás egy háziorvosi jellegű szolgáltatást takar, amely a saját otthonunkban történik, hiszen az orvos házhoz jön. Ez különösen hasznos lehet, ha nem szeretnénk bemenni a rendelőbe, esetleg a gyermekünk betegedett meg súlyosabban.

  • 2.Védőoltások

Az egészségbiztosításodon keresztül olyan védőoltásokra is jogosulttá válhatunk, amelyek segítenek megelőzni a téli fertőző betegségeket. Ide tartozik például az influenza elleni védőoltás.

  • 3.7/24-ben hívható orvosi call center

Az orvosi call centeren keresztül olyan szakértőket kereshetünk meg, akik megválaszolják az egészségügyi kérdéseinket, és tanácsokat adhatnak a tüneteink enyhítésével kapcsolatban.

Fontos azonban kiemelni, hogy az egészségbiztosítások érvényességi körébe sokkal több olyan szolgáltatás tartozik, amely a diagnosztika, a szakorvosi ellátás vagy a szűrővizsgálatok körébe sorolható és nem a fertőző betegségek megelőzését, vizsgálatát, illetve gyógyítását szolgálja.


The Conversation

Ne hagyd ki!