Nálad is a postaláda az érzékeny pont, ha nyaralni mész?

Fura, de egyben érthető is, hogy a nyaralást tervező magyarok többsége, csaknem háromnegyede először a postaládájáról gondoskodik. Többnyire megkér valakit, hogy rendszeresen ürítse ki a távollétében, hogy nem szúrjon szemet. De mit csinálunk az értékeinkkel, kire bízzuk az otthonunkat és a viráglocsolást, amíg távol vagyunk?


Tízből négyen a nyaralás alatt a lakásban lévő értékeiknek ideiglenesen más helyet keresnek – derül ki a K&H biztos jövő indexéből. A kutatásban azt vizsgálták, hogy a 30–59 éves korosztály tagjai hogyan készítik fel otthonaikat a távollétre.

Kinél legyen a kulcs?


A válaszadók 71 százaléka nyaraláskor odaadja a lakáskulcsot egy családtagnak vagy barátnak, hogy néha nézzen rá az otthonára, 100-ból 17-en pedig be is költöztetnek valakit a lakásukba. Sima – távfelügyelet nélküli – riasztóval a megkérdezettek 25 százaléka védi a lakóingatlanát, ez egyébként inkább a budapestiekre és a magasabb végzettségűekre jellemző. Távfelügyelettel ellátott riasztóval a válaszadók 17 százaléka rendelkezik. Lehetőség van arra is, hogy a nyaralás során az otthoni lámpákat egy automata kapcsolgassa, ezzel jelezve, hogy nem üres a lakás. Ezt a megoldást 15 százalék alkalmazza. Szerencsére a túlnyomó többség, mintegy 89 százalék, az eddigi nyaralások során nem szenvedett kárt. A legtöbb bajt a viharok okozták.


The Conversation

Ne hagyd ki!