Charlie Munger hosszú és majdnem minden értelemben sikeres életet tudhat maga mögött. A The Daily Journal éves rendezvényén arra kérték az üzletembert, hogy meséljen kalandos életútjáról. Elhangzott az a kérdés is, hogy mi a hosszú és boldog élet titka? Az üzletember az egyszerűségben látja a titkot.


A 95 éves Charlie Munger Nebraskában nőtt fel, akárcsak befektetőtársa, Warren Buffett. Munger 28 éves volt, amikor találkozott a leendő üzlettársával, akivel szinte azonnal barátok lettek. Mielőtt csatlakozott volna a legendás befektetőhöz, ügyvédként és építészként tevékenykedett. Akkor indult be igazán az élete, amikor Warren Buffett jobbkezeként a Berkshire Hathaway-hez szegődött, ahol alelnökként tengette mindennapjait. Buffett számos alkalommal elismerően nyilatkozott befektetőtársáról, aki nélkül elmondása szerint nem ért volna el ekkora sikereket. Charlie Munger a Berkshire Hathaway mellett jelenleg a Daily Journal kiadó elnökeként és a Costco kiskereskedelmi vállalat elnökségi tagjaként dolgozik (95 évesen). Az amerikai Forbes szerint az üzletember vagyona 1,7 milliárd dollárra becsülhető.

Az élet sava borsa

Az üzletembertől a CNBC riportere megkérdezte, mi a hosszú és boldog élet titka. Charlie Munger szerint a titok nagyon egyszerű. Igazából maga az egyszerűség a titok. Röviden, tömören válaszolt a kérdésre. Az alábbi tanácsokat adta:

  • ne legyen benned túlságosan sok irigység
  • ne tarts haragot, ne neheztelj az emberekre
  • ne költs többet, mint amennyi a bevételed
  • a nehézségeid ellenére maradj vidám
  • vedd magad körül megbízható emberekkel
  • tedd azt, amit tenned kell

Charlie Munger úgy véli a receptje teljesen logikus.

Ezek az egyszerű szabályok sokkal jobbá tehetik az életedet. Pedig annyira elcsépeltek! Vidámnak lenni bölcs dolog. Na de hogyan lehetnél vidám, amikor mély gyűlölet és neheztelés lakozik benned? Hát sehogy. Akkor meg mégis miért vállalnád ezeket magadra?

Egy biztos, a 95 éves üzletember irigylésre méltóan jól tartja magát, valószínűleg az elcsépelt, egyszerű szabályok betartásának köszönhetően.

The Conversation

Friss

Milliárdos büntetést kapott a koronavírus elleni védelmet ígérő divatmárka

Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Elképedsz a budapesti lakásárakon? Prága és Pozsony is drágább

A Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ben csupán Rómában csökkent az új építésű lakások ára. Regionális összevetésben Budapest olcsónak számít, még akkor is, ha az itt élők ezt másképpen érzékelik.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Óvatosan a negatív értékelésekkel, mert a sértődős szolgáltató visszavág

Az Egyesült Államokban működő, épületek karbantartásával foglalkozó Executive Roof Services (ERS) vállalat 112 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos pert akasztott egy washingtoni pár nyakába. Az ERS egy negatív online értékelés miatt fordult a bírósághoz.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!