A magyarok több mint fele adományoz. Többségük pénzt, de gyakoriak a természetbeni felajánlások is. A magánemberektől és cégektől származó adományok nem elhanyagolható részét adják a civil szervezetek bevételeinek.
Adományozó nemzet a magyar
Egy, a Magyar Vöröskereszt megbízásából készült kutatás alapján a magyarok 58 százaléka adományoz. Nekik a kétharmaduk jellemzően pénzbeli, egyharmaduk pedig természetbeni felajánlásokkal támogatja a rászorulókat.
A felmérés arra is rávilágított, az adományok nagyjából ötödét teszik ki a rendszeres pénzbeli támogatások. Viszont sokkal gyakoribbak az olyan támogatási formák, mint például a gyerekek megsegítése, az állatvédelem vagy a humanitárius, illetve szociális segítségnyújtás.
Mindemellett az is kiderült, a civil szerveztek bevételeinek 18 százalékát teszik ki a magánemberektől, illetve 12 százalékát a cégektől származó adományok.
Magyarországon az adományozási kedv alakulása bizakodásra ad okot, hiszen az adományozói kultúra fejlesztése, az adományozással kapcsolatos hozzáállás alakítása hosszú folyamat: fontos, hogy akár kisebb összegekben, de rendszeresen adományozzunk, hiszen ez lényegesen tervezhetőbbé teheti a civil szervezetek költségvetését
– idézi Sczígel Andrea adománygyűjtési és kommunikációs tanácsadót a HVG.
Az élelmiszer-adományozás szabályai
A Nébih korábbi közleménye figyelmeztet rá, csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet magunk is szívesen elfogyasztanánk. Ilyenek lehetnek a kereskedelemben vásárolt, az utasításoknak megfelelően tárolt, magyar nyelvű felirattal ellátott, bontatlan és sértetlen csomagolású termékek. Ezeken belül is a tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszerek.
Egyes termékeken nem a minőségmegőrzési, hanem a fogyaszthatósági idő van megadva. Ezek romlékony élelmiszerek, amelyek fogyasztása a lejáratuk után egészségügyi kockázattal jár, ezért később nem fogyaszthatók. Az adományozásuk kiemelten kerülendő.
Ezzel szemben minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található. Azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártótól garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatóak.
Csak csínján ezekkel a termékekkel
A Hivatal megjegyzi, hogy hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni. Ha csak ilyen élelmiszerterméket tudunk felajánlani, érdemes a közelünkben élő rászoruló családnak közvetlenül eljuttatni a felengedése előtt.
Saját készítésű, ajándékba szánt ételek készítésekor különösen ügyelni kell a higiéniára. Célszerű az étel mellé tenni vagy ráragasztani egy cédulát, amelyen fel vannak tüntetve a felhasznált alapanyagok, az allergiát okozható összetevők és a készítés ideje.