Kikötött vitorlás a Balatonon naplementében
A járvány elől a tópartra menekülne a magyar lakosság. Ezt mutatja, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján lévő ingatlanok után alaposan felpörgött a kereslet. A Balatonnál például lassan annyit kell fizetni az ingatlanokért, mint Budapesten.


A koronavírus járvány okán bevezetett korlátozások megijesztették a városokban élő magyarokat, akik azonnal elkezdtek menekülőutakat tervezni. A népszerű üdülőhelyeket, elsősorban nagy tavaink, a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partjain található ingatlanokat szemelték ki erre a célba. Bár a magyar ingatlanpiac a pandémia hatására befagyott, ezeken a területeken nyoma sem volt a pangásnak.

​Kirobbanó kereslet, emelkedő árak

A Balaton Somogy megyei részén eladásra kínált lakóingatlanok iránti érdeklődés például 84 százalékkal haladta meg az elmúlt öt év átlagát. A tópart Veszprém és Zala megyei településein pedig 54-54 százalékos volt a növekedés. A Velencei-tónál, a gárdonyi és velencei ingatlanokra pedig 22 százalékkal nagyobb lett a kereslet. A Tisza-tó környéke 96 százalékos erősödést mondhat magáénak. A folyamatos érdeklődés "természetesen" alaposan feltornázta az árakat is. Az ingatlan.com portál 16 ezer hirdetést feldolgozó elemzése szerint a Balatonnál és a Velencei-tónál az ingatlanok 600 ezer forintos átlagos négyzetméterára lassan megközelíti a Budapesten mért 720 ezer forintos átlagos négyzetméterárat!

​Mennyibe kerül egy négyzetméter a Balatonon?

T\u00f3parti telep\u00fcl\u00e9seken tal\u00e1lhat\u00f3 ingatlanok \u00e1tlagos n\u00e9gyzetm\u00e9ter\u00e1ra grafikonon

Forrás: ingatlan.com

Az északi és a déli part között vannak eltérések, emellett sok esetben a fővároshoz mért távolság is befolyásolja az árat, a Budapesthez közelebb eső települések ugyanis jellemzően drágábbak. Az északi parton lévő települések esetében az átlagos négyzetméterár 675 ezer forintot tett ki. A legmagasabb ár Alsóörshöz köthető, ahol 946 ezer forint volt ez az érték, az egyik legalacsonyabb, 400 ezer forint alatti négyzetméterár pedig Ábrahámhegyet jellemezte. A Balaton déli partján az átlagos négyzetméterár 635 ezer forint. A toplistát itt Zamárdi és Szántód vezeti több mint 1 milliós átlagos négyzetméterárral, a legolcsóbbak közé pedig Balatonmáriafürdő tartozik, ahol négyzetméterenként 357 ezer forintot kérnek az eladók.

​A kisebb tavak, olcsóbb ingatlanok

A Fejér megyei Velencei-tó két legfelkapottabb települése közül Gárdonyban 385 lakóingatlan szerepelt a kínálatban március közepén, Velencén pedig 231 ingatlanból lehetett válogatni. Előbbieknél 606 ezer forint, utóbbiaknál pedig 554 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár az ingatlan.com körképe szerint. A Tisza-tavi piacon összesen 158 ingatlant hirdettek eladásra a tulajdonosok, a négyzetméterárak átlaga pedig 171 ezer forintnál járt március közepén. A legnagyobb kínálattal Abádszalók és Tiszafüred rendelkezett. Utóbbi település a legdrágábbak közé tartozik 213 ezer forinttal, ennél csak Sarud drágább, ahol 243 ezer forintos kínálati négyzetméterárral találkozhattak a vevőjelöltek.

​További felfutás jön

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: A járvány utáni időszakra készülve a belföldi befektetési célú vásárlók fantáziáját is megmozgathatják a tavak partján található ingatlanok. A balatoni régió több szempontból érdekessé vált a számukra: egyrészt a tervezett turisztikai beruházások eredményeként négy évszakossá válhat a tópart, másrészt pedig rengeteg lakóingatlan épül a tóparti településeken. A Velencei-tó népszerűségét pedig a főváros közelsége biztosítja. Emiatt a tóparti településeken idén tavasszal és nyáron szinte bármilyen ingatlant el lehet majd adni. A következő időszakban a tóparti települések legalább akkora slágerré válhatnak az ingatlanpiacon, mint amekkorák a legnagyobb települések belvárosai voltak 2015 és 2019 között.

Cikkünk elkészítését az E.ON Hungária Zrt. támogatta.


Ne hagyd ki!