A kávé hatóanyaga gátolja a C-vitamin felszívódását
Fotó: Shutterstock

Ezért nem jó a reggeli kávéval bevenni a C-vitamint

Noha az ajánlások szerint napi mindössze 80 mg C-vitaminra van szüksége az emberi szervezetnek, ezzel szemben a magyarok 40 százaléka mindennap 1000 mg-ot fogyaszt – derül ki a Quattroceutical által 1021 ember megkérdezésével készített online felmérésből. Ez azért sem hasznos, mert a túlzott C-vitamin-bevitel vesekőképződésre hajlamosító tényező lehet.


Célszerűbb a napi többszöri, kisebb dózisokban pótolni a C-vitamint, mivel vízben oldódó vitaminfajta lévén négy-hat órán belül a vizelettel kiürül az emberi szervezetből – idézi a kutatás eredményeit összegző közlemény Molnár Nikolettát, a Proformance Laboratories vezető kutatójá, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi tudományos munkatársát. A szakember kifejtette, a C-vitamin a belekben szívódik fel, azonban minél többet szedünk be egyszerre, annál inkább üríti azt a szervezetünk. Általánosságban elmondható, hogy 200 milligrammig a C-vitamin felszívódása csaknem százszázalékos, ezer milligrammnál már csak körülbelül a fele hasznosul, és még ez is rendkívül jónak mondható.

A napi bevitelben benne van akár a zöldség-gyümölcs fogyasztásunk, akár egy más készítményhez adott extra C-vitamin mennyisége is. Ha ehhez szedünk még pluszban 1000 milligramm C-vitamint, az már nagyon sok lehet a vesénknek – mondta Molnár Nikolett, aki hozzátette, hogy a rendszeresség mellett az is fontos, hogy milyen formában juttatjuk be a vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetünkbe. A cseppekkel csak a hatóanyagot visszük be, nincs szükség csomósodásgátlóra, töltőanyagra, préselőre, egyéb mesterséges anyagra, amivel feleslegesen terheljük a szervezetet. A vízoldékony vitaminok és hatóanyagok esetében ez a leghatásosabb beviteli mód.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a víz- és zsíroldékony vitaminok hasznosulása eltérő időpontban lehet eredményes. A koffein például több hatóanyag felszívódását gátolja, így a C-vitaminét is, ezért javasolt, hogy 1,5-2 óra teljen el a kávéfogyasztás és a C-vitamin bevétele előtt. Este sem ajánlott a C-vitamin-fogyasztás, mert élénkíthet és vízhajtó hatása van.


Ne hagyd ki!