Régies ezüstpénzek - a kép illusztráció
Forrás: Shutterstock

Ennyi maradhat a zsebedben, ha kincset találsz a kertedben

Mintegy 12,8 millió forint értékű középkori kincset talált egy vakondtúrásban két férfi Simontornyán. A vagyontárgyak azonban nem őket illetik meg, némi jutalom viszont jár értük.Kincset rejtett a vakondtúrás Simontornyán

Nagyértékű középkori ezüstpénzekre bukkant két simontornyai férfi 2020 őszén. A történetüket azonban csak a napokban ismerte meg a sajtó. Egyikőjük, Gárdonyi Róbert, a nagyszülei portáján vett észre egy vakondtúrást, amelynek egy nagyon régi pénzérme volt a tetején. Gyanította, hogy különleges dologra bukkant, ezért megkérte Bencze Kornél barátját, aki a Simontornyai Várnap szervezőjeként, a török kor, a 16. század ismerője, hogy segítsen neki megvizsgálni a területet – írja a teol.hu.

„Gárdonyi Róberttel együtt kezdtünk ásni, és egy korsó végét kezdtük megtalálni. A korsó sérülése miatt ezüstpénzek kerültek a felszínre. Látva a lelet komolyságát úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább az ásást, ezt inkább rábízzuk a szakemberekre. Megkerestük a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumot, végül a régészeik fejezték be a 16. századi éremlelet feltárását”

– mondta Bencze Kornél.

Az érmek értékbecslését később Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmata szakértője végezte, aki 12 millió 794 ezer forintban határozta meg az értéküket.

„Szerintem szerencsés, ha az ember életében egyszer ilyen történik, ez egy hatalmas élmény, hogy egyáltalán hozzáérhettem ehhez a kincshez. Jelenleg a simontornyai várban van kiállítva a lelet már egy hónapja, vándorkiállítás részeként. Régészeti örökség, amely mellé kitették a feltárás során készült fotókat, illetve a korhoz illő képek is szerepelnek a kiállításban a csapatunkról. Úgy érzem, tényleg egy nagyon sikeres projektben vehettem részt”

- mesélte boldogan Bencze Kornél a portálnak.

Ennyi jár a ritka leletért

A két szerencsés a felfedezésük nyomán 2021 decemberében állami jutalmat kapott a régészeti örökség megmentése érdekében végzett önkéntes munkájáért és jogkövető magatartásáért.

A földben talált kincsekkel kapcsolatban azonban fontos megemlíteni, hogy hazánkban azok minden esetben az állam tulajdonát képezik. A lelet becsült értékének a tíz százaléka, de legfeljebb kétmillió forint viszont adható a megtalálónak. Ebben az esetben a két férfi jutalma a 12 millió 794 ezer forint tizede, azaz összesen 1 279 400 forint lehetett.

A simontornyai leletet egyébként K. Németh András középkoros és kora újkoros régész tárta fel. A szakember elmondta, hogy szeptember 19-én végezték a munkát. A feltárás azonban csak néhány órán át tartott.

„Hogy előkerült egy ilyen értékes lelet, az olyannyira nem gyakori, hogy húsz­éves pályafutásom alatt nem történt még ilyen, valamint harminc éve nem került be a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba éremlelet. Korábban, a szocializmus éveiben ez rendszeres volt, hiszen akkoriban nem volt olyan nagymértékű az illegális műkincs-kereskedelem”

– mondta a kutató.

Az 1646 darabból álló, XXVI. századi leletben Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénárjain kívül, ritka török ezüstpénz, valamint öt aranyforint is található. Az érméket a szakértők szerint 1543-ban rejthették el. A simontornyai ezüstérmék márciusig lesznek kiállítva a településen. Ezt követően bekerülnek a Wosinsky Mór Megyei Múzeum numizmatikai gyűjteményébe.

Ne hagyd ki!