Elvált nő és férfi ül az ügyvéd előtt a válási papírokkal, amelyeken a gyűrűik vannak, kriptovalutákkal próbálták elrejteni vagyonukat egymás elől
Fotó: Shutterstock

Új technikával rejtik el vagyonukat a válófélben lévő házasok

Úgy tűnik, a válófélben lévő emberek megtalálták a saját „kajmán-szigeteki offshore paradicsomukat”.


Egyre több ember használja arra a kriptovalutákat, hogy elrejtse vagyonát a hatóságok vizslató szemei elől. Mondhatni csak idő kérdése volt, hogy a válófélben lévő házastársak is felfigyeljenek a digitális tokenekben rejlő lehetőségekre.

A CipherBlade blokklánc-nyomozó ügynökség vezető menedzsere, Paul Sibenik elmondta az Insidernek, hogy a cég által kezelt „kripto-válási” ügyek száma "jelentősen megnőtt" az elmúlt hónapokban.

Amikor 2019-ben a céghez került, szinte egyetlen hasonló üggyel sem foglalkoztak, napjainkban viszont az ügynökség megbízásainak már több mint 15 százalékát a válóperekhez kapcsolódó rejtett kripto-vagyonok felkutatása teszi ki.

Bájos gondolat

Az elhidegült házastársak hirtelen jött érdeklődése a kriptovaluták iránt teljesen érthető, hiszen ezek az eszközök nem jelennek meg a bankszámlakivonatokon.

Sibenik kifejtette, számos olyan üggyel találkoztak a közelmúltban, amelyben egy-egy „válótárs” több mint 10 millió dollárt próbált eltüntetni a tokenek világában.

Mivel egyelőre nincs egy központi hatóság, amely hivatalosan szabályozná a kriptovalutákat, ezért sokan azt hiszik, hogy könnyedén elrejthetik vagyonukat, ez azonban súlyos tévedés.

A blokkláncok tűpontos, meghamisíthatatlan főkönyvi számlát tárolnak minden egyes tranzakcióról, így egy hozzáértő szakember szinte bármilyen kriptovaluta-ügyletet vissza tud követni. Persze ehhez előbb fel kell őt fogadni.

A lehetőségek tárháza

A „menekülőben” lévő felek nem bízzák a véletlenre, Sibenik szerint már NFT-kbe is próbálják menekíteni vagyonukat a szebb napokat is megélt házasságukból. Az NFT-ket is könnyedén le lehet nyomozni, értékük meghatározása azonban már jóval macerásabb, mint például a bitcoin esetében. Persze ez sem lehetetlen.

A szakember szerint a „kripto-válási ügyekben” nem maga a nyomozás, hanem annak a jogi vonzata okoz nehézségeket. Sokan megpróbálják kijátszani a „nem tudtam, hogy ezt is be kell jelentenem” kártyát, vagy addig tagadnak, amíg elsöprő erejű bizonyítékokat mutatnak be a bíróságon ellenük.

Ne hagyd ki!