A nagy hőségben sokan rosszul hűtik a lakásukat
Fotó: Shutterstock

5 hiba a lakás hűtésekor

Nagy melegben nagy a kísértés, hogy olyan trükköket is kipróbáljunk, amelyek elsőre jó ötletnek tűnhetnek, de végül hatástalanok, veszélyesek vagy egyenesen károsak lehetnek otthonunkra és egészségünkre is. Van 8 tippünk arra is, hogyan hűtsd le a lakásd, ha nincs légkondid.


1. Fagyasztott törölközők

A beáztatott törülközők lefagyasztásával, majd nyakba vagy testre tételével sokan próbálkoztak már, mint hűtési módszerrel. Ez a módszer átmenetileg valóban lehűthet a nyár legmelegebb napjain, de valójában sokkal több veszéllyel jár, mint amennyi előnye van. Egyrészt a törölközők hamar felmelegszenek és így hatástalanná válnak, másrészt viselésük kényelmetlen, bőrirritációt vagy fagyási sérülést okozhatnak. Az olvadó víz csúszásveszélyt, valamint esetlegesen a körülöttünk lévő elektromos tárgyak meghibásodását eredményezheti.

2. Jeges gyerekmedence

Akármilyen csábítóan hangzik is, hogy belemerülj egy jeges vízzel teli gyerekmedencébe, amikor úgy érzed, az egész tested túlhevült, jobb, ha ellenállsz ennek a kísértésnek. Bár rövid ideig enyhülést hozhat, ez a trükk nem praktikus hosszabb távon, és a vízhőmérsékletre is gondosan figyelni kell, hogy elkerüljük a kihűlés veszélyét. Egy másik kockázati tényező, amivel számolnod kell, az a csúszásveszély, ráadásul egy beltéri medence súlya az otthonod szerkezetére is káros lehet.

3. Fagyasztó trükk

A nyári hőségben néha úgy tűnhet, hogy az egyetlen megoldás az, ha a hűtőbe költözöl - vagy legalábbis megállsz a nyitott hűtőajtó előtt, hogy felfrissítsd magad. Lehet, hogy ez némi enyhülést nyújt, de sajnos hosszabb távon egyáltalán nem praktikus, és jelentősen megemeli az energiafogyasztást, ami a villanyszámládon is látszani fog.

4. Hűsítő pára

Az interneten az egyik leggyakrabban ajánlott trükk az, hogy a ventilátor elé helyezett jég segítségével hozz létre hűvös párát az otthonodban. Bár átmenetileg ez is enyhülést hozhat, nem praktikus hosszabb távon, és nagyobb terekben lehet, hogy nem is hatékony. Ráadásul a jeget gyakran cserélni kell, és a hűs pára gyorsan lecsapódik, ami sok bosszúságot okozhat. Emellett a magas páratartalom penészedéshez, vízkárokhoz és csúszásveszélyhez vezethet. És akkor még nem beszéltünk a potenciális tűzveszélyről az elektromos alkatrészekbe kerülő víz vagy a ventilátor túlmelegededése miatt.


5. Nedves lepedő használata függönyként

Bármennyire tűnik is elsőre jó ötletnek, ez a praktika valójában több bajt hoz, mint hasznot. A nedves lepedő vízkárokhoz és penészedéshez vezethet a falakon és a padlón, valamint biztonsági kockázatot jelenthet, ha érintkezik az elektromos aljzatokkal vagy készülékekkel. Emellett jelentőseb megemelheti a páratartamot is. ( Ilyen melegben, mint ami mára jósolnak, gyorsan megszikkad az a lepedő, így a felsorolt veszélyek sem olyan durvák. A szerk.)

Egy lakást légkondi nélkül is le lehet hűteni, erre ITT találsz 8 hasznos tippet.

Ne hagyd ki!