Beigazolódott a korábbi sejtés
Fotó: Shutterstock

Sokat kávézol? Jót tehetsz vele az egészségednek

Megvizsgálták, mit eredményezhet a sok kávézás, azaz napi 3-5 csésze kávé elfogyasztása az embereknél. Örömteli eredmény született: úgy tűnik, egészségügyi előnyökkel járhat. Viszont a feltételezett hátrányai nem igazolódtak.


Úgy tűnik, nem probléma, ha megiszunk napi 3-5 csésze kávét

Friss kutatás igazolta a korábbi sejtést: napi 3–5 csésze 70–150 mg koffeint tartalmazó kávé fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Azonban nem találtak egyértelmű összefüggést a vér-koffeinszint, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között - írták a kutatók a BMJ Medicine folyóiratban.

A svéd Karolinska Intézet tudósai a CYP1A2 és az AHR gének két közös genetikai változatának szerepét vizsgálták mintegy 10 ezer, túlnyomórészt európai felmenőkkel rendelkező embernél hosszú távon. Ezek a gének a koffein-anyagcsere sebességéhez kapcsolódnak a szervezetben. Azoknak, akiknek magasabb volt a genetikailag megjósolt vér-koffeinszintjük, kisebb volt a súlyuk (BMI) és a testzsírjuk, valamint alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

A mendeli randomizációs eredményeink arra utalnak, hogy a koffein, legalábbis részben, megmagyarázhatja a kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti fordított összefüggést

- idézi a kutatók tanulmányát a HVG.

Azonban a tudósok elismerték: az eredmények korlátozottak, hiszen csupán két genetikai variánst alkalmaztak, és csak európai származású embereket vettek figyelembe.

Csökkenhet a kávé ára

További jó hír a kávéfogyasztóknak, hogy 12 százalékkal lehet alacsonyabb idén az arabica kávé ára a világpiacon, mint tavaly volt. Viszont a robust árszintje 6 százalékkal növekedhet. Az előbbi csökkenése leginkább a kiemelkedő brazíliai terméssel magyarázható.

Az előrejelzések szerint Brazília 2023/24-es kávétermése 67,1 millió darab 60 kg-os zsákra emelkedik, amíg a 2022/23-as szezonban 61,5 millió zsák körül alakulhat. Az alacsony termésmennyiség oka az lehet, hogy az előző száraz tél betett a brazil fák fejlődésének.

Robustatermesztésben Vietnám a világelső. Ott is nagyobb termésre számítanak a következő szezonban. A 2022/23-ben betakarított 30 millió zsák kávébabot 31 millió követheti 2023/24-ban.

A két ország együttesen 3,35 millió zsák világpiaci többletet produkálhat 2023/24-ben. Ellenben 2022/23-ban 4,15 millió lehet a hiány. A szakértők szerint az árakat negatív irányban módosíthatja az is, hogy a magas kiskereskedelmi árak és a globális gazdasági visszaesés miatt csökkenhet a kereslet a termékre.

Ne hagyd ki!